Paluchy pizzowe z serem i szynką
Idealne na wieczorny seans filmowy lub gdy mamy ochotę na małe co nieco. Paluchy najlepsze są z sosem czosnkowym! Idealnie pulchne, idealnie smaczne!
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje lub rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cieki prostokątny placek. Połowę ciasta smaruję sosem. Na sos układam starty ser i szynkę. Całość przykrywam drugą częścią ciasta i sklejam boki.
Gotowe ciasto kroję na 7 pasków a później każdy pasek na połowę.
Każdy pasek zawijam 2 razy i układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.
Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośnięte paski smaruję odrobinę oliwą i posypuję oregano. Piekę 15 min góra dół.
Składniki
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje lub rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cieki prostokątny placek. Połowę ciasta smaruję sosem. Na sos układam starty ser i szynkę. Całość przykrywam drugą częścią ciasta i sklejam boki.
Gotowe ciasto kroję na 7 pasków a później każdy pasek na połowę.
Każdy pasek zawijam 2 razy i układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.
Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośnięte paski smaruję odrobinę oliwą i posypuję oregano. Piekę 15 min góra dół.