Paluchy pizzowe z serem i szynką

Oceny

Idealne na wieczorny seans filmowy lub gdy mamy ochotę na małe co nieco. Paluchy najlepsze są z sosem czosnkowym! Idealnie pulchne, idealnie smaczne!

TweetUdostępnij
Porcje15
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto:
 250 dag mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
Sos:
 50 g koncentratu pomidorowego
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka oregano
 3 łyżki wody
Dodatkowo:
 10 plasterków szynki w plasterkach skrojonej w drobną kostk
 150 dag sera(u mnie gouda i mozzarella)
Sos czosnkowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskacz
1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą.

2

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje lub rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cieki prostokątny placek. Połowę ciasta smaruję sosem. Na sos układam starty ser i szynkę. Całość przykrywam drugą częścią ciasta i sklejam boki.

3

Gotowe ciasto kroję na 7 pasków a później każdy pasek na połowę.

4

Każdy pasek zawijam 2 razy i układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.

5

Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośnięte paski smaruję odrobinę oliwą i posypuję oregano. Piekę 15 min góra dół.

Składniki

Ciasto:
 250 dag mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
Sos:
 50 g koncentratu pomidorowego
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka oregano
 3 łyżki wody
Dodatkowo:
 10 plasterków szynki w plasterkach skrojonej w drobną kostk
 150 dag sera(u mnie gouda i mozzarella)
Sos czosnkowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskacz

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą.

2

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje lub rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cieki prostokątny placek. Połowę ciasta smaruję sosem. Na sos układam starty ser i szynkę. Całość przykrywam drugą częścią ciasta i sklejam boki.

3

Gotowe ciasto kroję na 7 pasków a później każdy pasek na połowę.

4

Każdy pasek zawijam 2 razy i układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.

5

Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośnięte paski smaruję odrobinę oliwą i posypuję oregano. Piekę 15 min góra dół.

Paluchy pizzowe z serem i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *