Parówki z serem w cieście drożdżowym
Parówki z serem w cieście drożdżowym to fajna przekąska z parówka w roli głównej! Mięciutkie ciasto drożdżowe, ser i parówka, z ketchupem smakują pysznie 🙂

Mleko lekko podgrzewam, dodaję drożdże i cukier i dobrze mieszam aż się rozpuszczą odstawiam do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę, sól, jajko i rozczyn wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam na pół godziny. Następnie wykładam na stolnice i rozwałkowuje na duży prostokąt.
Kroimy na 6 pasków.
Każdą parówkę owijam serem (po 2 plasterki) i owijamy od jednego końca do drugiego ciastem zlepiając na końcach.
Tak przygotowane parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy 25 min w 180' góra dół. Następnie wyciągamy. Podaję z ketchupem.
Składniki
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzewam, dodaję drożdże i cukier i dobrze mieszam aż się rozpuszczą odstawiam do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę, sól, jajko i rozczyn wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam na pół godziny. Następnie wykładam na stolnice i rozwałkowuje na duży prostokąt.
Kroimy na 6 pasków.
Każdą parówkę owijam serem (po 2 plasterki) i owijamy od jednego końca do drugiego ciastem zlepiając na końcach.
Tak przygotowane parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy 25 min w 180' góra dół. Następnie wyciągamy. Podaję z ketchupem.