Parówki z serem w cieście drożdżowym

Oceny

Parówki z serem w cieście drożdżowym to fajna przekąska z parówka w roli głównej! Mięciutkie ciasto drożdżowe, ser i parówka, z ketchupem smakują pysznie 🙂

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 200 g mąki
 0,50 szklanki mleka
 20 g drożdży
 1 łyżka cukru
 1 jajko
 0,50 łyżeczki soli
 6 parówek
 12 plasterków sera
Dodatkowo:
 sezam do posypania
 jajko do wysmarowania
1

Mleko lekko podgrzewam, dodaję drożdże i cukier i dobrze mieszam aż się rozpuszczą odstawiam do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę, sól, jajko i rozczyn wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam na pół godziny. Następnie wykładam na stolnice i rozwałkowuje na duży prostokąt.

2

Kroimy na 6 pasków.

3

Każdą parówkę owijam serem (po 2 plasterki) i owijamy od jednego końca do drugiego ciastem zlepiając na końcach.

4

Tak przygotowane parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.

6

Pieczemy 25 min w 180' góra dół. Następnie wyciągamy. Podaję z ketchupem.

Składniki

 200 g mąki
 0,50 szklanki mleka
 20 g drożdży
 1 łyżka cukru
 1 jajko
 0,50 łyżeczki soli
 6 parówek
 12 plasterków sera
Dodatkowo:
 sezam do posypania
 jajko do wysmarowania

Przygotowanie

1

Mleko lekko podgrzewam, dodaję drożdże i cukier i dobrze mieszam aż się rozpuszczą odstawiam do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę, sól, jajko i rozczyn wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam na pół godziny. Następnie wykładam na stolnice i rozwałkowuje na duży prostokąt.

2

Kroimy na 6 pasków.

3

Każdą parówkę owijam serem (po 2 plasterki) i owijamy od jednego końca do drugiego ciastem zlepiając na końcach.

4

Tak przygotowane parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.

6

Pieczemy 25 min w 180' góra dół. Następnie wyciągamy. Podaję z ketchupem.

Parówki z serem w cieście drożdżowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *