Pierniczki świąteczne dekorowane lukrem królewskim
Pierniczki świąteczne dekorowane lukrem królewskim ❤ część zawieszę na choinkę a część schrupiemy! 🙂 może nie jestem mistrzem dekoracji ale ozdobione lukrem królewskim wyglądają wspaniale!
Miód, masło, kakao i przyprawę podgrzewamy w rondelku aż wszystko się rozpuści i połączy. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy przestudzoną mieszankę miodu masła I przypraw. Wyrabiamy a ciasto się połączy i będzie jednolite. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
Po tym czasie kroimy ciasto na 4 części. Każda część po kolei rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy foremkami wzorki.
Pieczemy w 170' góra dół przez ok 12 min.
Lukier królewski:
Białka ubijam chwilę i dodaję cukier. Miksuję ok 10 min. Przekładam do rękawa cukierniczego i nacinam bardzo małą dziurkę. Zdobię wystudzone pierniczki.
Składniki
Przygotowanie
Miód, masło, kakao i przyprawę podgrzewamy w rondelku aż wszystko się rozpuści i połączy. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy przestudzoną mieszankę miodu masła I przypraw. Wyrabiamy a ciasto się połączy i będzie jednolite. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
Po tym czasie kroimy ciasto na 4 części. Każda część po kolei rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy foremkami wzorki.
Pieczemy w 170' góra dół przez ok 12 min.
Lukier królewski:
Białka ubijam chwilę i dodaję cukier. Miksuję ok 10 min. Przekładam do rękawa cukierniczego i nacinam bardzo małą dziurkę. Zdobię wystudzone pierniczki.