Pierniczki Świąteczne

Oceny

Idealne do wykrawania wzorków, wspaniale smakują i pięknie wyglądają. Są lekko chrupkie o wspaniałym smaku cynamonu i miodu! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje60
Czas wykonania45 minut
 2,50 szklanki mąki
 ¾ szklanki miodu
 ¾ kostki masła
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka sody
 1 opakowanie przyprawy do piernika
 3,50 łyżki kakao
1

Miód, masło, cynamon, kakao i przyprawę podgrzewamy w rondelku aż wszystko się rozpuści i połączy. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy przestudzoną mieszankę miodu masła i przypraw. Wyrabiamy a ciasto się połączy i będzie jednolite.

2

Odstawiamy do lodówki na ok 2.5 - 3 godz. Po tym czasie kroimy ciasto na 4 części.

3

Każda część po kolei rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy foremkami wzorki.

4

Pieczemy w 170' góra dół przez ok 12 min.

5

Składniki

 2,50 szklanki mąki
 ¾ szklanki miodu
 ¾ kostki masła
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka sody
 1 opakowanie przyprawy do piernika
 3,50 łyżki kakao

Przygotowanie

1

Miód, masło, cynamon, kakao i przyprawę podgrzewamy w rondelku aż wszystko się rozpuści i połączy. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy przestudzoną mieszankę miodu masła i przypraw. Wyrabiamy a ciasto się połączy i będzie jednolite.

2

Odstawiamy do lodówki na ok 2.5 - 3 godz. Po tym czasie kroimy ciasto na 4 części.

3

Każda część po kolei rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy foremkami wzorki.

4

Pieczemy w 170' góra dół przez ok 12 min.

5

Pierniczki Świąteczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *