Pierogi leniwe
Pierogi leniwe! ze śmietaną, topionym masłem i truskawkami!❤ smak dzieciństwa, uwielbiam do dzisiaj! Prosto szybko i smacznie! 🙂
Zmielony ser, żółtka z jaj (białka będziemy ubijać), miękkie masło, sól i mąkę przekładamy do miski i razem mieszamy.
Dodajemy ubite na sztywno białka i ponownie mieszamy. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Na stolnicę wysyp Garść mąki i wyłóż na nią dużą łyżkę serowej masy. Posyp mąką i suchymi dłońmi roluj wałek z masy. Jeśli trzeba podsyp jeszcze mąką.
Nożem odkrój skośne kluski. Wrzucaj na lekko bulgocząca wodę i gotuj ok minutę od wypłynięcia.
Gotowe kluski odcedź na durszlaku. Masło rozpuszczam na patelni.
Leniwe polewam masłem, śmietaną i posypuję brązowym cukrem, na koniec dodajemy ulubione owoce, ja truskawki.
Składniki
Przygotowanie
Zmielony ser, żółtka z jaj (białka będziemy ubijać), miękkie masło, sól i mąkę przekładamy do miski i razem mieszamy.
Dodajemy ubite na sztywno białka i ponownie mieszamy. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Na stolnicę wysyp Garść mąki i wyłóż na nią dużą łyżkę serowej masy. Posyp mąką i suchymi dłońmi roluj wałek z masy. Jeśli trzeba podsyp jeszcze mąką.
Nożem odkrój skośne kluski. Wrzucaj na lekko bulgocząca wodę i gotuj ok minutę od wypłynięcia.
Gotowe kluski odcedź na durszlaku. Masło rozpuszczam na patelni.
Leniwe polewam masłem, śmietaną i posypuję brązowym cukrem, na koniec dodajemy ulubione owoce, ja truskawki.