Pierogi leniwe

Oceny

Pierogi leniwe! ze śmietaną, topionym masłem i truskawkami!❤ smak dzieciństwa, uwielbiam do dzisiaj! Prosto szybko i smacznie! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania40 minut
 500 g sera białego zmielonego
 3 średnie jajka
 1 łyżka masła
 ¾ szklanki mąki
 0,50 łyżeczki soli
Dodatkowo:
 śmietana lub gęsty jogurt
 3 łyżki masła
 brązowy cukier
 truskawki lub inne owoce
1

Zmielony ser, żółtka z jaj (białka będziemy ubijać), miękkie masło, sól i mąkę przekładamy do miski i razem mieszamy.

2

Dodajemy ubite na sztywno białka i ponownie mieszamy. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Na stolnicę wysyp Garść mąki i wyłóż na nią dużą łyżkę serowej masy. Posyp mąką i suchymi dłońmi roluj wałek z masy. Jeśli trzeba podsyp jeszcze mąką.

3

Nożem odkrój skośne kluski. Wrzucaj na lekko bulgocząca wodę i gotuj ok minutę od wypłynięcia.

4

Gotowe kluski odcedź na durszlaku. Masło rozpuszczam na patelni.

5

Leniwe polewam masłem, śmietaną i posypuję brązowym cukrem, na koniec dodajemy ulubione owoce, ja truskawki.

Składniki

 500 g sera białego zmielonego
 3 średnie jajka
 1 łyżka masła
 ¾ szklanki mąki
 0,50 łyżeczki soli
Dodatkowo:
 śmietana lub gęsty jogurt
 3 łyżki masła
 brązowy cukier
 truskawki lub inne owoce

Przygotowanie

1

Zmielony ser, żółtka z jaj (białka będziemy ubijać), miękkie masło, sól i mąkę przekładamy do miski i razem mieszamy.

2

Dodajemy ubite na sztywno białka i ponownie mieszamy. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Na stolnicę wysyp Garść mąki i wyłóż na nią dużą łyżkę serowej masy. Posyp mąką i suchymi dłońmi roluj wałek z masy. Jeśli trzeba podsyp jeszcze mąką.

3

Nożem odkrój skośne kluski. Wrzucaj na lekko bulgocząca wodę i gotuj ok minutę od wypłynięcia.

4

Gotowe kluski odcedź na durszlaku. Masło rozpuszczam na patelni.

5

Leniwe polewam masłem, śmietaną i posypuję brązowym cukrem, na koniec dodajemy ulubione owoce, ja truskawki.

Pierogi leniwe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *