Pierogi ruskie
Pierogi z ziemniakami, serem i cebulką ❤ bardzo proste choć lepienie jest trochę czasochłonne. Pyszny farsz i mięciutkie rozpływające się w ustach ciasto! no uwielbiam! 🙂
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studze. Następnie przepuszczam przez maszynkę o drobnych oczkach razem z serem. Wszystkie cebule kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Dodaję masło, szczyptę soli, pieprzu i cukru, podpiekam aż nabierze rumianego koloru. Cebulkę studzę. Polowę wrzucam do farszu i mieszam z serem i ziemniakami. Dodaję łyżeczkę soli i pieprzu ( spróbuj farsz i dopraw jeszcze według swoich preferencji) ponownie mieszam.
Mąkę wysypuję na stolnice i robię dołek, wrzucam masło wodę i sól i wyrabiam chwilę, dodaję jajko i ponownie wyrabiam aż ciasto zrobi się idealnie gładkie. Ciasto dzielę na 2 części jedną rozwałkowuje na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i szklanką robię placki.
Na środek placka nakładam farsz na pierogi ruskie. Daję zawsze sporo farszu.
Pierogi składam na pół i sklejam boki, można też tak jak ja zrobić falbankę.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok 3-4 min od wypłynięcia.
Podaję z resztą karmelizowanej cebulki i śmietaną ze szczypiorkiem
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studze. Następnie przepuszczam przez maszynkę o drobnych oczkach razem z serem. Wszystkie cebule kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Dodaję masło, szczyptę soli, pieprzu i cukru, podpiekam aż nabierze rumianego koloru. Cebulkę studzę. Polowę wrzucam do farszu i mieszam z serem i ziemniakami. Dodaję łyżeczkę soli i pieprzu ( spróbuj farsz i dopraw jeszcze według swoich preferencji) ponownie mieszam.
Mąkę wysypuję na stolnice i robię dołek, wrzucam masło wodę i sól i wyrabiam chwilę, dodaję jajko i ponownie wyrabiam aż ciasto zrobi się idealnie gładkie. Ciasto dzielę na 2 części jedną rozwałkowuje na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i szklanką robię placki.
Na środek placka nakładam farsz na pierogi ruskie. Daję zawsze sporo farszu.
Pierogi składam na pół i sklejam boki, można też tak jak ja zrobić falbankę.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok 3-4 min od wypłynięcia.
Podaję z resztą karmelizowanej cebulki i śmietaną ze szczypiorkiem