Pierogi ruskie

Oceny

Pierogi z ziemniakami, serem i cebulką ❤ bardzo proste choć lepienie jest trochę czasochłonne. Pyszny farsz i mięciutkie rozpływające się w ustach ciasto! no uwielbiam! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania1 godz.
Ciasto:
 0,50 kg mąki
 1 szklanka dobrze ciepłej wody
 1 jajko
 30 g masła
 szczypta soli
Farsz:
 0,70 kg ziemniaków
 300 g sera białego (u mnie półtłusty)
 2 duże cebule
 1 łyżka masła
Dodatkowo:
 2 cebule (do podania na pierogi)
 śmietana gęsta 18%
 szczypiorek
 pieprz
1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studze. Następnie przepuszczam przez maszynkę o drobnych oczkach razem z serem. Wszystkie cebule kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Dodaję masło, szczyptę soli, pieprzu i cukru, podpiekam aż nabierze rumianego koloru. Cebulkę studzę. Polowę wrzucam do farszu i mieszam z serem i ziemniakami. Dodaję łyżeczkę soli i pieprzu ( spróbuj farsz i dopraw jeszcze według swoich preferencji) ponownie mieszam.

2

Mąkę wysypuję na stolnice i robię dołek, wrzucam masło wodę i sól i wyrabiam chwilę, dodaję jajko i ponownie wyrabiam aż ciasto zrobi się idealnie gładkie. Ciasto dzielę na 2 części jedną rozwałkowuje na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i szklanką robię placki.

3

Na środek placka nakładam farsz na pierogi ruskie. Daję zawsze sporo farszu.

4

Pierogi składam na pół i sklejam boki, można też tak jak ja zrobić falbankę.

5

Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok 3-4 min od wypłynięcia.
Podaję z resztą karmelizowanej cebulki i śmietaną ze szczypiorkiem

Składniki

Ciasto:
 0,50 kg mąki
 1 szklanka dobrze ciepłej wody
 1 jajko
 30 g masła
 szczypta soli
Farsz:
 0,70 kg ziemniaków
 300 g sera białego (u mnie półtłusty)
 2 duże cebule
 1 łyżka masła
Dodatkowo:
 2 cebule (do podania na pierogi)
 śmietana gęsta 18%
 szczypiorek
 pieprz

Przygotowanie

1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studze. Następnie przepuszczam przez maszynkę o drobnych oczkach razem z serem. Wszystkie cebule kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Dodaję masło, szczyptę soli, pieprzu i cukru, podpiekam aż nabierze rumianego koloru. Cebulkę studzę. Polowę wrzucam do farszu i mieszam z serem i ziemniakami. Dodaję łyżeczkę soli i pieprzu ( spróbuj farsz i dopraw jeszcze według swoich preferencji) ponownie mieszam.

2

Mąkę wysypuję na stolnice i robię dołek, wrzucam masło wodę i sól i wyrabiam chwilę, dodaję jajko i ponownie wyrabiam aż ciasto zrobi się idealnie gładkie. Ciasto dzielę na 2 części jedną rozwałkowuje na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i szklanką robię placki.

3

Na środek placka nakładam farsz na pierogi ruskie. Daję zawsze sporo farszu.

4

Pierogi składam na pół i sklejam boki, można też tak jak ja zrobić falbankę.

5

Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok 3-4 min od wypłynięcia.
Podaję z resztą karmelizowanej cebulki i śmietaną ze szczypiorkiem

Pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *