Pierogi z truskawkami
To danie smakuje wiosną! Mięciutkie ciasto i słodki truskawkowy środek! Do tego śmietana, topione masło i cukier! Uwielbiam ten smak!
Truskawki myje, osuszam i kroję w kostkę.
Cukier i mąkę mieszam z truskawkami.
Mąkę wysypuję na stolnice i robię dołek, wrzucam masło wodę i sól i wyrabiam chwilę, dodaję jajko i ponownie wyrabiam aż ciasto zrobi się idealnie gładkie.
Ciasto dzielę na 2 części jedną rozwałkowuje na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i szklanką robię placki. Na środek placka nakładam solidną łyżeczkę truskawek .
Pierogi składam na pół i sklejam boki, można też tak jak ja zrobić falbankę.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok 3-4 min od wypłynięcia.
Podaję z śmietaną, topionym masłem i cukrem.
Składniki
Przygotowanie
Truskawki myje, osuszam i kroję w kostkę.
Cukier i mąkę mieszam z truskawkami.
Mąkę wysypuję na stolnice i robię dołek, wrzucam masło wodę i sól i wyrabiam chwilę, dodaję jajko i ponownie wyrabiam aż ciasto zrobi się idealnie gładkie.
Ciasto dzielę na 2 części jedną rozwałkowuje na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i szklanką robię placki. Na środek placka nakładam solidną łyżeczkę truskawek .
Pierogi składam na pół i sklejam boki, można też tak jak ja zrobić falbankę.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok 3-4 min od wypłynięcia.
Podaję z śmietaną, topionym masłem i cukrem.