Pierogi z truskawkami

Oceny

To danie smakuje wiosną! Mięciutkie ciasto i słodki truskawkowy środek! Do tego śmietana, topione masło i cukier! Uwielbiam ten smak!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania40 minut
Ciasto:
 0,50 kg mąki
 1 szklanka dobrze ciepłej wody
 1 jajko
 30 g miękkiego masła
 szczypta soli
Środek:
 0,50 kg truskawek
 2 łyżki cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1

Truskawki myje, osuszam i kroję w kostkę.

2

Cukier i mąkę mieszam z truskawkami.

3

Mąkę wysypuję na stolnice i robię dołek, wrzucam masło wodę i sól i wyrabiam chwilę, dodaję jajko i ponownie wyrabiam aż ciasto zrobi się idealnie gładkie.

4

Ciasto dzielę na 2 części jedną rozwałkowuje na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i szklanką robię placki. Na środek placka nakładam solidną łyżeczkę truskawek .

5

Pierogi składam na pół i sklejam boki, można też tak jak ja zrobić falbankę.

6

Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok 3-4 min od wypłynięcia.

7

Podaję z śmietaną, topionym masłem i cukrem.

Składniki

Ciasto:
 0,50 kg mąki
 1 szklanka dobrze ciepłej wody
 1 jajko
 30 g miękkiego masła
 szczypta soli
Środek:
 0,50 kg truskawek
 2 łyżki cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

1

Truskawki myje, osuszam i kroję w kostkę.

2

Cukier i mąkę mieszam z truskawkami.

3

Mąkę wysypuję na stolnice i robię dołek, wrzucam masło wodę i sól i wyrabiam chwilę, dodaję jajko i ponownie wyrabiam aż ciasto zrobi się idealnie gładkie.

4

Ciasto dzielę na 2 części jedną rozwałkowuje na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i szklanką robię placki. Na środek placka nakładam solidną łyżeczkę truskawek .

5

Pierogi składam na pół i sklejam boki, można też tak jak ja zrobić falbankę.

6

Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok 3-4 min od wypłynięcia.

7

Podaję z śmietaną, topionym masłem i cukrem.

Pierogi z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *