Pierś z kaczki na risotto śmietankowym z musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami

Oceny

Soczysta pierś z kaczki, kremowe risotto i wspaniały jabłkowy mus! Wasze kubki smakowe oszaleją!❤ Całość dopełniają karmelizowanej jabłka!:) Danie idealne!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania45 minut
 2 duze piersi z kaczki
 200 g ryżu do risotto
 2,50 szklanki bulionu
 250 ml wina białego
 1 cebula
 50 ml śmietanki 18%
 3 łyżki masła
 3 łyżki parmezanu
 2 gałązki rozmarynu
 5 jabłek
 sól, pieprz, majeranek
1

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na łyżce masła na złoty kolor. Dodaję surowy ryż i chwilę razem podpiekam. Następnie dodaję pół szklanki wina i zagotowuje aż wino wyparuje. Dodaję bulion, stopniowo po pół szklanki i mieszam risotto aż bulion wyparuje. Dopiero wtedy wlewam następna porcję. Doprawiam risotto solą i pieprzem. Gdy bulion nam się skończy ryż powinien być już miękki. Dodaję śmietankę i ponownie chwilę gotuję. Na koniec dodaję starty parmezan i dokładnie wszystko mieszam.

2

Pierś z kaczki myję i osuszam. Skórę nacinam w kratkę. Pierś nacieram solą pieprzem i majerankiem.

3

3.5 jabłka kroję w kostkę w rondelku rozpuszczam masło i wrzucam jabłka. Dodaję łyżeczkę cukru i pół szklanki wina i gotuję aż jabłka będą miękkie na średnim ogniu. Następnie jabłka blenduje na mus. 1.5 jabłka kroję w grubsze plastry. Na patelni dopuszczam łyżkę masła i łyżkę cukru układam jabłka i podsmażam na mocnym ogniu aż będą rumiane.

4

Na zimną patelnię układam piersi skórą do dołu i włączam wysoką moc palnika. Piekę tak kaczkę aż tłuszcz zacznie się wtapiać i skwierczeć wtedy zmniejszam moc i dodaję rozmaryn. Piekę kaczkę z każdej strony przez ok 8 min. Następnie ściągam mięso i daje mu odpocząć 5 min zanim je pokroje. Mięso z kaczki powinno być różowe w środku. Ja wolę wersję bardziej wysmażoną.

5

Kaczkę podaję na kremowym risotto z musem i karmelizowanymi jabłkami. Mus wycisnęłam przez rękaw cukierniczy.

Składniki

 2 duze piersi z kaczki
 200 g ryżu do risotto
 2,50 szklanki bulionu
 250 ml wina białego
 1 cebula
 50 ml śmietanki 18%
 3 łyżki masła
 3 łyżki parmezanu
 2 gałązki rozmarynu
 5 jabłek
 sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

1

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na łyżce masła na złoty kolor. Dodaję surowy ryż i chwilę razem podpiekam. Następnie dodaję pół szklanki wina i zagotowuje aż wino wyparuje. Dodaję bulion, stopniowo po pół szklanki i mieszam risotto aż bulion wyparuje. Dopiero wtedy wlewam następna porcję. Doprawiam risotto solą i pieprzem. Gdy bulion nam się skończy ryż powinien być już miękki. Dodaję śmietankę i ponownie chwilę gotuję. Na koniec dodaję starty parmezan i dokładnie wszystko mieszam.

2

Pierś z kaczki myję i osuszam. Skórę nacinam w kratkę. Pierś nacieram solą pieprzem i majerankiem.

3

3.5 jabłka kroję w kostkę w rondelku rozpuszczam masło i wrzucam jabłka. Dodaję łyżeczkę cukru i pół szklanki wina i gotuję aż jabłka będą miękkie na średnim ogniu. Następnie jabłka blenduje na mus. 1.5 jabłka kroję w grubsze plastry. Na patelni dopuszczam łyżkę masła i łyżkę cukru układam jabłka i podsmażam na mocnym ogniu aż będą rumiane.

4

Na zimną patelnię układam piersi skórą do dołu i włączam wysoką moc palnika. Piekę tak kaczkę aż tłuszcz zacznie się wtapiać i skwierczeć wtedy zmniejszam moc i dodaję rozmaryn. Piekę kaczkę z każdej strony przez ok 8 min. Następnie ściągam mięso i daje mu odpocząć 5 min zanim je pokroje. Mięso z kaczki powinno być różowe w środku. Ja wolę wersję bardziej wysmażoną.

5

Kaczkę podaję na kremowym risotto z musem i karmelizowanymi jabłkami. Mus wycisnęłam przez rękaw cukierniczy.

Pierś z kaczki na risotto śmietankowym z musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *