Pikantny makaron z mięsem mielonym i czerwoną fasolką

Oceny

Robi się go szybko a smakuje przepysznie! Makaron w sosie pomidorowym z mięsem mielonym, do tego fasolka, papryka i mozzarella! 🙂 wszystko odpowiednio pikantne!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania40 minut
 0,50 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
 300 g makaronu (może być taki jak mój, lub świderki albo penne)
 400 g passaty pomidorowej
 1 mała puszka czerwonej fasolki
 1 cebula
 1 papryka
 2 ząbki czosnku
 2 kawałeczki ostrej papryki np. piri piri.
 ser mozzarella(u mnie mini kuleczki ale może być zwykła)
 0,50 łyżeczki bazylii
 0,50 łyżeczki oregano
 0,50 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
 0,50 łyżeczki soli
 ¼ łyżeczki pieprzu i curry
1

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na złoty kolor, czosnek wyciskam i dodaję do cebuli.

2

Paprykę kroję w kostkę i również dodaję do cebuli. Chwilę razem podsmażam.Gotuję makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

3

Mięso podsmażam aż wyparuje cała woda.

4

Dodaję przyprawy, cebulę z papryką i czerwoną fasolką, następnie zalewam passatą i duszę pod przykryciem 5 min.

5

Następnie odkrywam i podpiekam aż sos zgęstnieje.

6

Do mięsa dodaję odcedzony makaron i mieszam aż sos się z nim połączy.

7

Następnie dodaję mozzarelle i mieszam aż rozpuści się w makaronie. Na wierzch układam pozostałą mozzarelle i bazylię, gotowe!

Składniki

 0,50 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
 300 g makaronu (może być taki jak mój, lub świderki albo penne)
 400 g passaty pomidorowej
 1 mała puszka czerwonej fasolki
 1 cebula
 1 papryka
 2 ząbki czosnku
 2 kawałeczki ostrej papryki np. piri piri.
 ser mozzarella(u mnie mini kuleczki ale może być zwykła)
 0,50 łyżeczki bazylii
 0,50 łyżeczki oregano
 0,50 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
 0,50 łyżeczki soli
 ¼ łyżeczki pieprzu i curry

Przygotowanie

1

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na złoty kolor, czosnek wyciskam i dodaję do cebuli.

2

Paprykę kroję w kostkę i również dodaję do cebuli. Chwilę razem podsmażam.Gotuję makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

3

Mięso podsmażam aż wyparuje cała woda.

4

Dodaję przyprawy, cebulę z papryką i czerwoną fasolką, następnie zalewam passatą i duszę pod przykryciem 5 min.

5

Następnie odkrywam i podpiekam aż sos zgęstnieje.

6

Do mięsa dodaję odcedzony makaron i mieszam aż sos się z nim połączy.

7

Następnie dodaję mozzarelle i mieszam aż rozpuści się w makaronie. Na wierzch układam pozostałą mozzarelle i bazylię, gotowe!

Pikantny makaron z mięsem mielonym i czerwoną fasolką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *