Pizza korona

Oceny

Czyli pizza inaczej! Mięciutkie ciasto, pyszny sos i środek z szynką, warzywami i ciągnącym się serem!❤ super ciekawa przekąska zarówno dla gości jak i do wieczornych seansów filmowych! Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz. 40 minut
Przepis na 2 korony:
Ciasto:
 0,50 kg mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 250 ml wody (lekko ciepła)
 3 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 25 ml oleju
 15 g drożdży
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 2 łyżeczki oregano
 3 łyżki wody
Na pizzę:
 30 dag sera u mnie mozzarella starta na tarce
 1 papryka (w kostkę u mnie 2 kolory)
 0,50 małej puszki kukurydzy
 6 pieczarek (w plasterki)
 20 dag ulubionej szynki (pokroić w kostkę)
 1 mała cebula czerwona (w piórka)
1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam aż się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .

2

Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą. Wyrośnięte ciasto dziele na połowę.

3

Jedną cześć rozkładam rękami na cienki placek ok 30 cm średnica.

4

Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i smaruję sosem w koło przy brzegach.

5

Na sos układam odrobinę sera

6

następnie wymieszane warzywa z szynką

7

i ponownie ser

8

Środek nacinam w 8 miejscach i zakładam na wcześniej ułożony środek.

9

Zagięcia smaruję oliwą i posypuję oregano.

10

Wkładam do nagrzanego piekarnika 220' na 15 min. Dobór składników jest indywidualny.
Można podać z sosem czosnkowym
Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 2 zgniecione ząbki czosnku, szczypta soli, pieprzu i suszonego koperku! Polecam było pyszne 🙂

Składniki

Przepis na 2 korony:
Ciasto:
 0,50 kg mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 250 ml wody (lekko ciepła)
 3 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 25 ml oleju
 15 g drożdży
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 2 łyżeczki oregano
 3 łyżki wody
Na pizzę:
 30 dag sera u mnie mozzarella starta na tarce
 1 papryka (w kostkę u mnie 2 kolory)
 0,50 małej puszki kukurydzy
 6 pieczarek (w plasterki)
 20 dag ulubionej szynki (pokroić w kostkę)
 1 mała cebula czerwona (w piórka)

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam aż się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .

2

Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą. Wyrośnięte ciasto dziele na połowę.

3

Jedną cześć rozkładam rękami na cienki placek ok 30 cm średnica.

4

Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i smaruję sosem w koło przy brzegach.

5

Na sos układam odrobinę sera

6

następnie wymieszane warzywa z szynką

7

i ponownie ser

8

Środek nacinam w 8 miejscach i zakładam na wcześniej ułożony środek.

9

Zagięcia smaruję oliwą i posypuję oregano.

10

Wkładam do nagrzanego piekarnika 220' na 15 min. Dobór składników jest indywidualny.
Można podać z sosem czosnkowym
Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 2 zgniecione ząbki czosnku, szczypta soli, pieprzu i suszonego koperku! Polecam było pyszne 🙂

Pizza korona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *