Pizza ziołowa z pomidorkami, oliwkami i serem kozim

Oceny

Idealnie chrupka, maślana i serowa❤ spróbujcie z serem kozim bo daje niesamowity smak! Polecam! ❤

TweetUdostępnij
Porcje2
Czas wykonania1 godz. 20 minut
Na jeden placek (porcja na 2 osoby)
 250 dag mąki
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz.
Dodatkowo:
 20 dag mozzarelli
 20 g parmezanu
 3 łyżki oliwy z oliwek
 garść drobno skrojonej bazy
 150 g sera koziego miękkiego
 kilka oliwek
 kilka pomidorków koktajlowych
1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam, nastąpienie rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cienki prostokątny placek z grubszymi bokami.

2

Ciasto smaruję masłem czosnkowym.

3

Następnie posypuję wymieszanym serem mozzarella i parmezanem oraz pietruszką.

4

Układam pokrojony w plasterki ser kozi, oliwki i pomidorki koktajlowe na koniec skrapiam oliwą.

5

Piekę w 230' góra dół przez 15- 17 min aż się ładnie zarumieni.

6

Wyciągam na deskę i kroję w paski.

Składniki

Na jeden placek (porcja na 2 osoby)
 250 dag mąki
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz.
Dodatkowo:
 20 dag mozzarelli
 20 g parmezanu
 3 łyżki oliwy z oliwek
 garść drobno skrojonej bazy
 150 g sera koziego miękkiego
 kilka oliwek
 kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam, nastąpienie rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cienki prostokątny placek z grubszymi bokami.

2

Ciasto smaruję masłem czosnkowym.

3

Następnie posypuję wymieszanym serem mozzarella i parmezanem oraz pietruszką.

4

Układam pokrojony w plasterki ser kozi, oliwki i pomidorki koktajlowe na koniec skrapiam oliwą.

5

Piekę w 230' góra dół przez 15- 17 min aż się ładnie zarumieni.

6

Wyciągam na deskę i kroję w paski.

Pizza ziołowa z pomidorkami, oliwkami i serem kozim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *