Pizzerki z szynką i pieczarkami

Oceny

Pizzerki z szynką i pieczarkami to szybka i bardzo prosta przekąska. Ciasto, sos pomidorowy, szynka, pieczarki i ser. To super alternatywa dla zwykłej pizzy. Smakuje wyśmienicie. Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania1 godz. 10 minut
Ciasto:
 0,50 kg mąki
 250 ml wody (lekko ciepła)
 3 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 25 ml oleju
 15 g drożdży świeżych
Na pizze:
 10 średnich pieczarek (w plasterki)
 10 plasterków szynki
 0,50 kg sera u mnie mozarella (utrzeć na tarce)
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 3 łyżki wody
1

Drożdże rozpuszczam w lekko ciepłej wodzie z cukrem. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiam do połączenia. Miskę posypuje mąką i wkładam kulkę ciasta, kropie wodą i wkładam na 10 min do lodówki. Po wyciągnięciu przykrywam i przekładam w ciepłe miejsce na 40 min.
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Pieczarki kroję w plasterki, plasterki szynki na połowę. Wyrośnięte ciasto dziele na 10 części . Każdą cześć rozpłaszczam rękami na w miarę cienki placek. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i smaruję sosem. Sos posypuję odrobiną sera, następnie układam szynkę i pieczarki. Na koniec wszystko jeszcze posypuję serem, oprószam bazylią lub oregano.

2

Wkładam do nagrzanego piekarnika na 180' na początku opcja grzanie od dołu na ok 10 min. Po tym czasie opcja góra dół (zmniejszam temp do 170') na ok 10 min. Aż pizza się zarumieni. Oczywiście dobór składników jest indywidualny, pizza przyjmie wszystko! 🙂

Składniki

Ciasto:
 0,50 kg mąki
 250 ml wody (lekko ciepła)
 3 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 25 ml oleju
 15 g drożdży świeżych
Na pizze:
 10 średnich pieczarek (w plasterki)
 10 plasterków szynki
 0,50 kg sera u mnie mozarella (utrzeć na tarce)
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 3 łyżki wody

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuszczam w lekko ciepłej wodzie z cukrem. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiam do połączenia. Miskę posypuje mąką i wkładam kulkę ciasta, kropie wodą i wkładam na 10 min do lodówki. Po wyciągnięciu przykrywam i przekładam w ciepłe miejsce na 40 min.
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Pieczarki kroję w plasterki, plasterki szynki na połowę. Wyrośnięte ciasto dziele na 10 części . Każdą cześć rozpłaszczam rękami na w miarę cienki placek. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i smaruję sosem. Sos posypuję odrobiną sera, następnie układam szynkę i pieczarki. Na koniec wszystko jeszcze posypuję serem, oprószam bazylią lub oregano.

2

Wkładam do nagrzanego piekarnika na 180' na początku opcja grzanie od dołu na ok 10 min. Po tym czasie opcja góra dół (zmniejszam temp do 170') na ok 10 min. Aż pizza się zarumieni. Oczywiście dobór składników jest indywidualny, pizza przyjmie wszystko! 🙂

Pizzerki z szynką i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *