Placek serowo ziołowy a’la pizza

Oceny
TweetUdostępnij
Porcje2
Czas wykonania1 godz. 20 minut
 250 dag maki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
Dodatkowo:
 150 g startego na drobnych oczkach sera(100 g słonego np typu halloumi, 30 g mozzarelli, 20 g parmezanu)
 3 łyżki oliwy z oliwek
 garść drobno skrojonej pietruszki
1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Masełko czosnkowe: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam,

3

nastąpienie rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cienki prostokątny placek z grubszymi bokami.

4

Ciasto smaruję masłem czosnkowym.

5

Następnie posypuję wymieszanym serem i pietruszką.

6

Na koniec skrapiam oliwą.

7

Piekę w 230' góra dół przez 15- 17 min aż się ładnie zarumieni. Wyciągam na deskę i kroję w paski ❤

Składniki

 250 dag maki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
Dodatkowo:
 150 g startego na drobnych oczkach sera(100 g słonego np typu halloumi, 30 g mozzarelli, 20 g parmezanu)
 3 łyżki oliwy z oliwek
 garść drobno skrojonej pietruszki

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Masełko czosnkowe: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam,

3

nastąpienie rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cienki prostokątny placek z grubszymi bokami.

4

Ciasto smaruję masłem czosnkowym.

5

Następnie posypuję wymieszanym serem i pietruszką.

6

Na koniec skrapiam oliwą.

7

Piekę w 230' góra dół przez 15- 17 min aż się ładnie zarumieni. Wyciągam na deskę i kroję w paski ❤

Placek serowo ziołowy a’la pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *