Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki

Oceny

Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki, podane z gęstym jogurtem i szczypiorkiem ❤ chrupiące i delikatne!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania30 minut
 1 kg ziemniaków
 3 łyżki mąki
 1 średnia cebula
 1 średnia marchewka
 ząbki czosnku
 jajka
 sól pieprz
Dodatkowo:
 śmietana gęsta 18% na placki lub gęsty jogurt
 3 łyżki szczypiorku
1

Ziemniaki obieram myje i ucieram na tarce. Dodaje mąkę, jajka, startą cebulę, startą marchewkę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.

2

Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3

Placki odsączam ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, na talerz wykładam placki i nakładam porcję jogurtu wymieszanego z szczypiorkiem odrobiną soli i pieprzu. Na koniec placki posypałam jeszcze parmezanem

Składniki

 1 kg ziemniaków
 3 łyżki mąki
 1 średnia cebula
 1 średnia marchewka
 ząbki czosnku
 jajka
 sól pieprz
Dodatkowo:
 śmietana gęsta 18% na placki lub gęsty jogurt
 3 łyżki szczypiorku

Przygotowanie

1

Ziemniaki obieram myje i ucieram na tarce. Dodaje mąkę, jajka, startą cebulę, startą marchewkę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.

2

Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3

Placki odsączam ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, na talerz wykładam placki i nakładam porcję jogurtu wymieszanego z szczypiorkiem odrobiną soli i pieprzu. Na koniec placki posypałam jeszcze parmezanem

Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *