Placki ziemniaczane z gulaszem
To zdecydowanie mój ulubiony obiad! 🙂 Chrupiące Placki ziemniaczane i pikantny gulasz wieprzowy! Uwielbiam! ❤
Cebule kroje w kostkę i przysmażam na odrobinie oleju na złoty kolor. Mięso kroje w kostkę doprawiam przyprawami (papryki, sol pieprz ) i posypuje łyżką mąki, mieszam. Nagrzewam olej i przysmażam mięso aż się zarumieni na mocnym ogniu. Następnie dodaje zeszklona cebule i dolewam 1.5 szklanki wody, wrzucam 3 liście laurowe,4 ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu nie zmielonego. Dusze mięso (co jakiś czas mieszając) pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie zagęszczam resztą mąki i gotuje aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiam jeszcze przyprawami, lubię kiedy gulasz jest pikantny!
Ziemniaki obieram myje i ucieram na tarce. Dodaje mąkę, jajka, startą cebulę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki odsączam ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, na talerz wykładam placek i polewam go gulaszem, przykrywam drugim plackiem i nakładam śmietanę i szczypiorek
Składniki
Przygotowanie
Cebule kroje w kostkę i przysmażam na odrobinie oleju na złoty kolor. Mięso kroje w kostkę doprawiam przyprawami (papryki, sol pieprz ) i posypuje łyżką mąki, mieszam. Nagrzewam olej i przysmażam mięso aż się zarumieni na mocnym ogniu. Następnie dodaje zeszklona cebule i dolewam 1.5 szklanki wody, wrzucam 3 liście laurowe,4 ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu nie zmielonego. Dusze mięso (co jakiś czas mieszając) pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie zagęszczam resztą mąki i gotuje aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiam jeszcze przyprawami, lubię kiedy gulasz jest pikantny!
Ziemniaki obieram myje i ucieram na tarce. Dodaje mąkę, jajka, startą cebulę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki odsączam ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, na talerz wykładam placek i polewam go gulaszem, przykrywam drugim plackiem i nakładam śmietanę i szczypiorek