Placki ziemniaczane z gulaszem

Oceny

To zdecydowanie mój ulubiony obiad! 🙂 Chrupiące Placki ziemniaczane i pikantny gulasz wieprzowy! Uwielbiam! ❤

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania40 minut
Gulasz:
 600 g mięsa wieprzowego (u mnie szynka wieprzowa)
 2 średnie cebule
 ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka pieprz
 3 łyżki mąki
 2 ząbki czosnku
 olej lub oliwa z oliwek
Placki ziemniaczane:
 1 kg ziemniaków
 3 łyżki mąki
 1 średnia cebula
 2 ząbki czosnku
 2 jajka
 sól pieprz
 śmietana gęsta 18% na placki
1

Cebule kroje w kostkę i przysmażam na odrobinie oleju na złoty kolor. Mięso kroje w kostkę doprawiam przyprawami (papryki, sol pieprz ) i posypuje łyżką mąki, mieszam. Nagrzewam olej i przysmażam mięso aż się zarumieni na mocnym ogniu. Następnie dodaje zeszklona cebule i dolewam 1.5 szklanki wody, wrzucam 3 liście laurowe,4 ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu nie zmielonego. Dusze mięso (co jakiś czas mieszając) pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie zagęszczam resztą mąki i gotuje aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiam jeszcze przyprawami, lubię kiedy gulasz jest pikantny!

2

Ziemniaki obieram myje i ucieram na tarce. Dodaje mąkę, jajka, startą cebulę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki odsączam ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, na talerz wykładam placek i polewam go gulaszem, przykrywam drugim plackiem i nakładam śmietanę i szczypiorek

Składniki

Gulasz:
 600 g mięsa wieprzowego (u mnie szynka wieprzowa)
 2 średnie cebule
 ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka pieprz
 3 łyżki mąki
 2 ząbki czosnku
 olej lub oliwa z oliwek
Placki ziemniaczane:
 1 kg ziemniaków
 3 łyżki mąki
 1 średnia cebula
 2 ząbki czosnku
 2 jajka
 sól pieprz
 śmietana gęsta 18% na placki

Przygotowanie

1

Cebule kroje w kostkę i przysmażam na odrobinie oleju na złoty kolor. Mięso kroje w kostkę doprawiam przyprawami (papryki, sol pieprz ) i posypuje łyżką mąki, mieszam. Nagrzewam olej i przysmażam mięso aż się zarumieni na mocnym ogniu. Następnie dodaje zeszklona cebule i dolewam 1.5 szklanki wody, wrzucam 3 liście laurowe,4 ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu nie zmielonego. Dusze mięso (co jakiś czas mieszając) pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie zagęszczam resztą mąki i gotuje aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiam jeszcze przyprawami, lubię kiedy gulasz jest pikantny!

2

Ziemniaki obieram myje i ucieram na tarce. Dodaje mąkę, jajka, startą cebulę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki odsączam ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, na talerz wykładam placek i polewam go gulaszem, przykrywam drugim plackiem i nakładam śmietanę i szczypiorek

Placki ziemniaczane z gulaszem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *