Placuszki warzywne z dynią i sosem czosnkowym

Oceny

Wegetariański obiad z dużą ilością warzyw! Dynia, marchewka, cukinia, cebula i pieczarki! A to wszystko w formie pysznych placuszków warzywnych! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania25 minut
 200 g dyni startej na tarce
 1 mała cukinia
 1 cebula czerwona lub zwykła
 1 marchew
 4 większe pieczarki
 2 jajka
 4 łyżki mąki
 1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 ząbek czosnku przeciśnięty
 szczypta soli, pieprzu, cukru
Sos czosnkowy:
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 1 łyżka majonezu
 2 przeciśnięte ząbki czosnku
 sól i pieprz
1

Wszystkie warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach. Dynię podsmażam 5 min na łyżeczce masła. Cukinie odstawiam na chwilę i odciskam z soku. Dodaję przyprawy, jajka, mąkę, jogurt i przeciśnięty czosnek, dokładnie mieszam.

2

Odstawiam na 15 min. Po tym czasie smażę na odrobinie oliwy z każdej strony!

3

Podaję z sosem czosnkowym.

4

Na koniec placki posypuję parmezanem 🙂

Składniki

 200 g dyni startej na tarce
 1 mała cukinia
 1 cebula czerwona lub zwykła
 1 marchew
 4 większe pieczarki
 2 jajka
 4 łyżki mąki
 1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 ząbek czosnku przeciśnięty
 szczypta soli, pieprzu, cukru
Sos czosnkowy:
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 1 łyżka majonezu
 2 przeciśnięte ząbki czosnku
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Wszystkie warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach. Dynię podsmażam 5 min na łyżeczce masła. Cukinie odstawiam na chwilę i odciskam z soku. Dodaję przyprawy, jajka, mąkę, jogurt i przeciśnięty czosnek, dokładnie mieszam.

2

Odstawiam na 15 min. Po tym czasie smażę na odrobinie oliwy z każdej strony!

3

Podaję z sosem czosnkowym.

4

Na koniec placki posypuję parmezanem 🙂

Placuszki warzywne z dynią i sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *