Placuszki warzywne z sosem czosnkowym

Oceny

Placuszki wegetariańskie które smakują wyśmienicie!❤ cukinia, marchew, pieczarki i cebula w jednym placuszku! Do tego wyśmienity sos czosnkowy! idealne kiedy mamy ochotę na bezmięsny obiad 🙂

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania25 minut
 1 mała cukinia
 1 cebula czerwona lub zwykła
 1 marchew
 4 większe pieczarki
 2 jajka
 4 łyżki mąki
 1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 ząbek czosnku przeciśnięty
 2 łyżki szczypiorku skrojonego(do posypania placków)
 szczypta soli, pieprzu, cukru
Sos:
 3 łyzki jogurtu naturalnego
 1 łyżka majonezu
 2 przeciśnięte ząbki czosnku
 sól i pieprz
1

Wszystkie warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach. Cukinie odstawiam na chwilę i odciskam z soku. Dodaję przyprawy, jajka, mąkę, jogurt i przeciśnięty czosnek.

2

Wszystko dokładnie mieszam.

3

Smażę na odrobinie oliwy z każdej strony!

4

Podaję z sosem, posypuję szczypiorkiem i płatkami parmezanu.

Składniki

 1 mała cukinia
 1 cebula czerwona lub zwykła
 1 marchew
 4 większe pieczarki
 2 jajka
 4 łyżki mąki
 1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 ząbek czosnku przeciśnięty
 2 łyżki szczypiorku skrojonego(do posypania placków)
 szczypta soli, pieprzu, cukru
Sos:
 3 łyzki jogurtu naturalnego
 1 łyżka majonezu
 2 przeciśnięte ząbki czosnku
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Wszystkie warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach. Cukinie odstawiam na chwilę i odciskam z soku. Dodaję przyprawy, jajka, mąkę, jogurt i przeciśnięty czosnek.

2

Wszystko dokładnie mieszam.

3

Smażę na odrobinie oliwy z każdej strony!

4

Podaję z sosem, posypuję szczypiorkiem i płatkami parmezanu.

Placuszki warzywne z sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *