Polędwica w sosie z borowikami

Oceny

Polędwica w sosie z borowikami, opiekanymi ziemniaczkami i surówka z marchewki ❤ Pyszny niedzielny obiad z wykorzystaniem leśnych grzybów. Mięso w kremowym sosie, chrupiące ziemniaczki i pyszna surówka!

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania50 minut
 1 polędwica wieprzowa
 200 g grzybów u mnie borowiki
 1 cebula czerwona
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 0,50 szklanki bulionu
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz słodka papryka
Surówka z marchewki:
 3 marchewki
 1 łyżka pietruszki natki
 1 łyżka majonezu
 1 łyżeczka jogurtu
 1 łyżeczka soku z cytryny
 0,50 łyżeczki cukru pudru
 sól pieprz
1

Polędwiczki kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone grzyby. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką posypuję pietruszką. Smażę z cebulą przez ok 5 min.

2

Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje.

3

Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.

4

Dodaję polędwicę i duszę w sosie ok 5 min.

5

Surówka: Marchewkę obieram i ucieram na tarce o małych oczkach. Dodaje resztę składników i mieszam aż wszystkie ładnie się połączą.
Polędwiczki podałam dodatkowo z OPIEKANYMI ZIEMNIACZKAMI

Składniki

 1 polędwica wieprzowa
 200 g grzybów u mnie borowiki
 1 cebula czerwona
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 0,50 szklanki bulionu
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz słodka papryka
Surówka z marchewki:
 3 marchewki
 1 łyżka pietruszki natki
 1 łyżka majonezu
 1 łyżeczka jogurtu
 1 łyżeczka soku z cytryny
 0,50 łyżeczki cukru pudru
 sól pieprz

Przygotowanie

1

Polędwiczki kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone grzyby. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką posypuję pietruszką. Smażę z cebulą przez ok 5 min.

2

Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje.

3

Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.

4

Dodaję polędwicę i duszę w sosie ok 5 min.

5

Surówka: Marchewkę obieram i ucieram na tarce o małych oczkach. Dodaje resztę składników i mieszam aż wszystkie ładnie się połączą.
Polędwiczki podałam dodatkowo z OPIEKANYMI ZIEMNIACZKAMI

Polędwica w sosie z borowikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *