Polędwica w sosie z suszonych pomidorów

Oceny

Polędwica w sosie z suszonych pomidorów z opiekanymi ziemniaczkami ❤ pyszna krucha polędwica w kremowym sosie z dodatkiem whisky ❤ To przepyszne danie które z pewnością zaskoczy Waszych domowników 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania45 minut
 300 g polędwica wieprzowa
 1 cebula czerwona lub zwykła
 1 ostra papryczka (u mnie 1 mała papryczka piri piri)
 ¾ szklanki śmietanki do zup i sosów 18%
  szklanki whisky
 4 większe kawałki suszonych pomidorów w zalewie
 sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Ziemniaczki:
 1 kg ziemniaki
 ¼ szklanki oleju
 Przyprawy: curry, kurkuma, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostra)
1

Na patelnię wrzucam drobno skrojoną cebulę, i chwilę podpiekam następnie dodaję skrojone pomidory i ponownie chwilę podpiekam. Zalewam whisky i chwilę gotuję.

2

Następnie wlewam śmietankę i ponownie gotuję ok 7 min aż sos zrobi się kremowy. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dolej trochę przegotowanej wody. Na koniec doprawiam przyprawami.

3

Polędwicę kroję w plastry i lekko rozbijam, doprawiam solą pieprzem, słodka i ostra papryka. Polędwice smażę na patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Mięso wrzucam do sosu i chwilę razem dusze.

4

Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą) mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie).

5

Ziemniaki piekę na blaszce w piekarniku. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie ziemniaki dopiekam zwiększając temp do 200' opcja grilla przez 5-10 min.

Składniki

 300 g polędwica wieprzowa
 1 cebula czerwona lub zwykła
 1 ostra papryczka (u mnie 1 mała papryczka piri piri)
 ¾ szklanki śmietanki do zup i sosów 18%
  szklanki whisky
 4 większe kawałki suszonych pomidorów w zalewie
 sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Ziemniaczki:
 1 kg ziemniaki
 ¼ szklanki oleju
 Przyprawy: curry, kurkuma, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostra)

Przygotowanie

1

Na patelnię wrzucam drobno skrojoną cebulę, i chwilę podpiekam następnie dodaję skrojone pomidory i ponownie chwilę podpiekam. Zalewam whisky i chwilę gotuję.

2

Następnie wlewam śmietankę i ponownie gotuję ok 7 min aż sos zrobi się kremowy. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dolej trochę przegotowanej wody. Na koniec doprawiam przyprawami.

3

Polędwicę kroję w plastry i lekko rozbijam, doprawiam solą pieprzem, słodka i ostra papryka. Polędwice smażę na patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Mięso wrzucam do sosu i chwilę razem dusze.

4

Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą) mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie).

5

Ziemniaki piekę na blaszce w piekarniku. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie ziemniaki dopiekam zwiększając temp do 200' opcja grilla przez 5-10 min.

Polędwica w sosie z suszonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *