Polędwica w sosie z suszonymi pomidorami
Krucha polędwica w kremowym sosie, chrupiące ziemniaczki i surówka 🙂 To zdecydowanie pyszny obiad 🙂

Polędwiczki kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone suszone pomidory. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę z cebulą przez ok 5 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Posypuję pietruszką i wrzucam polędwiczki. Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.
Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem. Każdego ziemniaka lekko zgniatam dnem od szklanki. Następnie łączę miękkie masło z zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem i wykładam po trochę na każdego ziemniaka (ok pół łyżeczki). Ziemniaki piekę w piekarniku w 190' przez 30 min.
Jogurt wymieszałam z szczypiorkiem i doprawiłam solą i pieprzem. Na upieczone ziemniaki nałożyłam po kleksie jogurtu z szczypiorkiem.
W kapuście wykrawam łyko i ścieram kapustę na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i tez ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę ucieram jak marchewkę. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodówki na jakieś 2 godz żeby się przegryzło i gotowe.
Składniki
Przygotowanie
Polędwiczki kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone suszone pomidory. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę z cebulą przez ok 5 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Posypuję pietruszką i wrzucam polędwiczki. Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.
Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem. Każdego ziemniaka lekko zgniatam dnem od szklanki. Następnie łączę miękkie masło z zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem i wykładam po trochę na każdego ziemniaka (ok pół łyżeczki). Ziemniaki piekę w piekarniku w 190' przez 30 min.
Jogurt wymieszałam z szczypiorkiem i doprawiłam solą i pieprzem. Na upieczone ziemniaki nałożyłam po kleksie jogurtu z szczypiorkiem.
W kapuście wykrawam łyko i ścieram kapustę na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i tez ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę ucieram jak marchewkę. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodówki na jakieś 2 godz żeby się przegryzło i gotowe.