Polędwica w sosie z suszonymi pomidorami

Oceny

Krucha polędwica w kremowym sosie, chrupiące ziemniaczki i surówka 🙂 To zdecydowanie pyszny obiad 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz.
 1 polędwica wieprzowa
 3 pomidory suszone w zalewie
 1 cebula czerwona
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 0,50 szklanki bulionu
 1 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz słodka papryka
Ziemniaczki:
 8 średnich ziemniaków
  kostki masła
 2 ząbki czosnku
 ¼ łyżeczki soli, pieprzu i suszonego koperku.
 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
 2 łyżki szczypiorku
Surówka coleslaw:
 1 kg kapusty białej
 2 średnie marchewki
 1 cebula
 ¾ szklanki dobrego majonezu(u Mnie Winiary)
 sok z jednej cytryny
 2 łyżki cukru pudru
 0,50 łyżeczki soli
1

Polędwiczki kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone suszone pomidory. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę z cebulą przez ok 5 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Posypuję pietruszką i wrzucam polędwiczki. Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.

2

Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem. Każdego ziemniaka lekko zgniatam dnem od szklanki. Następnie łączę miękkie masło z zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem i wykładam po trochę na każdego ziemniaka (ok pół łyżeczki). Ziemniaki piekę w piekarniku w 190' przez 30 min.
Jogurt wymieszałam z szczypiorkiem i doprawiłam solą i pieprzem. Na upieczone ziemniaki nałożyłam po kleksie jogurtu z szczypiorkiem.

3

W kapuście wykrawam łyko i ścieram kapustę na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i tez ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę ucieram jak marchewkę. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodówki na jakieś 2 godz żeby się przegryzło i gotowe.

Składniki

 1 polędwica wieprzowa
 3 pomidory suszone w zalewie
 1 cebula czerwona
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 0,50 szklanki bulionu
 1 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz słodka papryka
Ziemniaczki:
 8 średnich ziemniaków
  kostki masła
 2 ząbki czosnku
 ¼ łyżeczki soli, pieprzu i suszonego koperku.
 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
 2 łyżki szczypiorku
Surówka coleslaw:
 1 kg kapusty białej
 2 średnie marchewki
 1 cebula
 ¾ szklanki dobrego majonezu(u Mnie Winiary)
 sok z jednej cytryny
 2 łyżki cukru pudru
 0,50 łyżeczki soli

Przygotowanie

1

Polędwiczki kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone suszone pomidory. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę z cebulą przez ok 5 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Posypuję pietruszką i wrzucam polędwiczki. Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.

2

Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem. Każdego ziemniaka lekko zgniatam dnem od szklanki. Następnie łączę miękkie masło z zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem i wykładam po trochę na każdego ziemniaka (ok pół łyżeczki). Ziemniaki piekę w piekarniku w 190' przez 30 min.
Jogurt wymieszałam z szczypiorkiem i doprawiłam solą i pieprzem. Na upieczone ziemniaki nałożyłam po kleksie jogurtu z szczypiorkiem.

3

W kapuście wykrawam łyko i ścieram kapustę na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i tez ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę ucieram jak marchewkę. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodówki na jakieś 2 godz żeby się przegryzło i gotowe.

Polędwica w sosie z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *