Polędwica wieprzowa z ryżem i warzywami w sosie słodko kwaśnym
Bardzo pyszne i szybkie danie o lekkim orientalnym smaku 🙂 krucha polędwica, soczyste warzywa i wspaniały sos!❤ To wszystko podane ryżem komponuje się wspaniale. Polecam 🙂
Warzywa kroimy: marchew i cukinię w słupki, , paprykę w paski, fasolkę w całości. Czosnek przeciskamy przez wyciskacz. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek i imbir. Podsmażamy ok 7 min na mocnym ogniu. Ściągamy.
Polędwicę pokrojoną w paski doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy mąką. Mieszamy i smażymy na patelni aż zrobi się rumiana. Do mięsa wrzucamy warzywa i zalewamy sosem.
Gotujemy wszystko ok 8- 10 min aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy ryż i prażymy sezam na suchej patelni.
Gotowe warzywa i polędwicę podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Ryż dodatkowo posypałam szczypiorkiem.
Składniki
Przygotowanie
Warzywa kroimy: marchew i cukinię w słupki, , paprykę w paski, fasolkę w całości. Czosnek przeciskamy przez wyciskacz. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek i imbir. Podsmażamy ok 7 min na mocnym ogniu. Ściągamy.
Polędwicę pokrojoną w paski doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy mąką. Mieszamy i smażymy na patelni aż zrobi się rumiana. Do mięsa wrzucamy warzywa i zalewamy sosem.
Gotujemy wszystko ok 8- 10 min aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy ryż i prażymy sezam na suchej patelni.
Gotowe warzywa i polędwicę podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Ryż dodatkowo posypałam szczypiorkiem.