Polędwica wieprzowa z ryżem i warzywami w sosie słodko kwaśnym

Oceny

Bardzo pyszne i szybkie danie o lekkim orientalnym smaku 🙂 krucha polędwica, soczyste warzywa i wspaniały sos!❤ To wszystko podane ryżem komponuje się wspaniale. Polecam 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania35 minut
 1 duża polędwica wieprzowa
 1 marchew
 0,50 cukinii
 0,50 papryki czerwonej
 0,50 papryki żółtej
 długa fasolka szparagowa u mnie w dwóch kolorach mrożona
 3 ząbki czosnku
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 2 łyżki sezamu
 0,50 łyżeczki świeżego lub suszonego imbiru
 1 papryczka piri piri lub inna ostra
Sos:
  szklanki wody
 sok z połowy cytryny
 4 łyżki sosu tariyaki lub sojowego
 3 łyżki słodkiego sosu chilli
 1 łyżka cukru trzcinowego
1

Warzywa kroimy: marchew i cukinię w słupki, , paprykę w paski, fasolkę w całości. Czosnek przeciskamy przez wyciskacz. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek i imbir. Podsmażamy ok 7 min na mocnym ogniu. Ściągamy.

2

Polędwicę pokrojoną w paski doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy mąką. Mieszamy i smażymy na patelni aż zrobi się rumiana. Do mięsa wrzucamy warzywa i zalewamy sosem.

3

Gotujemy wszystko ok 8- 10 min aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy ryż i prażymy sezam na suchej patelni.

4

Gotowe warzywa i polędwicę podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Ryż dodatkowo posypałam szczypiorkiem.

Składniki

 1 duża polędwica wieprzowa
 1 marchew
 0,50 cukinii
 0,50 papryki czerwonej
 0,50 papryki żółtej
 długa fasolka szparagowa u mnie w dwóch kolorach mrożona
 3 ząbki czosnku
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 2 łyżki sezamu
 0,50 łyżeczki świeżego lub suszonego imbiru
 1 papryczka piri piri lub inna ostra
Sos:
  szklanki wody
 sok z połowy cytryny
 4 łyżki sosu tariyaki lub sojowego
 3 łyżki słodkiego sosu chilli
 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie

1

Warzywa kroimy: marchew i cukinię w słupki, , paprykę w paski, fasolkę w całości. Czosnek przeciskamy przez wyciskacz. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek i imbir. Podsmażamy ok 7 min na mocnym ogniu. Ściągamy.

2

Polędwicę pokrojoną w paski doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy mąką. Mieszamy i smażymy na patelni aż zrobi się rumiana. Do mięsa wrzucamy warzywa i zalewamy sosem.

3

Gotujemy wszystko ok 8- 10 min aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy ryż i prażymy sezam na suchej patelni.

4

Gotowe warzywa i polędwicę podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Ryż dodatkowo posypałam szczypiorkiem.

Polędwica wieprzowa z ryżem i warzywami w sosie słodko kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *