Polędwica z oscypkiem, żurawiną i opiekanymi ziemniakami z jogurtem

Oceny

Soczyste mięsko, grillowany oscypek z żurawiną i pyszne ziemniaczki z piekarnika! To danie będzie idealne na obiad lub na spotkanie ze znajomymi! Połączenie polędwicy z słodką żurawiną i oscypkiem jest genialne! Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania45 minut
 1 polędwica wieprzowa (ok 600 g)
 4 oscypki
 4 łyżki konfitury żurawinowej
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Ziemniaczki:
 8 średnich młodych ziemniaków
  kostki masła
 2 ząbki czosnku
 ¼ łyżeczki soli, pieprzu i suszonego koperku.
Dodatkowo:
 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
 2 łyżki szczypiorku
1

Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem. Każdego ziemniaka lekko zgniatam dnem od szklanki. Następnie łączę miękkie masło z zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem i wykładam po trochę na każdego ziemniaka (ok pół łyżeczki). Ziemniaki piekę w piekarniku w 190' przez 30 min.

2

Polędwiczkę oczyściłam i pokroiłam w plastry grube na ok 1 cm. Delikatnie rozbiłam tłuczkiem i doprawiłam solą i pieprzem i słodką papryką. Piekłam aż zrobiły się rumiane z obu stron. Oscypki przekroiłam na połowę i podpiekłam na patelni grillowej aż zrobiły się miękkie. Konfiturę podgrzałam w garnuszku i dodałam cukier trzcinowy.

3

Jogurt wymieszałam z szczypiorkiem i doprawiłam solą i pieprzem.
Mięso i oscypkiem polałam ciepłą konfitura z żurawiny. Na upieczone ziemniaki nałożyłam po kleksie jogurtu z szczypiorkiem.

Składniki

 1 polędwica wieprzowa (ok 600 g)
 4 oscypki
 4 łyżki konfitury żurawinowej
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Ziemniaczki:
 8 średnich młodych ziemniaków
  kostki masła
 2 ząbki czosnku
 ¼ łyżeczki soli, pieprzu i suszonego koperku.
Dodatkowo:
 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
 2 łyżki szczypiorku

Przygotowanie

1

Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem. Każdego ziemniaka lekko zgniatam dnem od szklanki. Następnie łączę miękkie masło z zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem i wykładam po trochę na każdego ziemniaka (ok pół łyżeczki). Ziemniaki piekę w piekarniku w 190' przez 30 min.

2

Polędwiczkę oczyściłam i pokroiłam w plastry grube na ok 1 cm. Delikatnie rozbiłam tłuczkiem i doprawiłam solą i pieprzem i słodką papryką. Piekłam aż zrobiły się rumiane z obu stron. Oscypki przekroiłam na połowę i podpiekłam na patelni grillowej aż zrobiły się miękkie. Konfiturę podgrzałam w garnuszku i dodałam cukier trzcinowy.

3

Jogurt wymieszałam z szczypiorkiem i doprawiłam solą i pieprzem.
Mięso i oscypkiem polałam ciepłą konfitura z żurawiny. Na upieczone ziemniaki nałożyłam po kleksie jogurtu z szczypiorkiem.

Polędwica z oscypkiem, żurawiną i opiekanymi ziemniakami z jogurtem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *