Pulpety w sosie meksykańskim
Kremowy sos z mnóstwem warzywa, soczyste pulpety i ryż!
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie smaki! Wyszło pysznie! Zróbcie koniecznie! ❤ Polecam!
Sos:
Cebule kroje w kostkę i chwilę duszę. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podpiekam. Zalewam passatą pomidorowa, dodaję koncentrat i wszystkie przyprawy. Gotuję 3 min. Wrzucam pokrojonego pomidora i ponownie gotuję ok 5 min.
Dodaje fasolkę i kukurydzę. Jeszcze chwilę gotuję do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiam jeszcze według uznania.
Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody.
Z mięsa uformować małe kulki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.
Kulki wrzuca do sosu i gotuję razem na małym ogniu ok 5 min.
Na koniec posypuję skrojoną natką pietruszki. Podaję z ryżem! Smakuje wyśmienicie! ❤
Składniki
Przygotowanie
Sos:
Cebule kroje w kostkę i chwilę duszę. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podpiekam. Zalewam passatą pomidorowa, dodaję koncentrat i wszystkie przyprawy. Gotuję 3 min. Wrzucam pokrojonego pomidora i ponownie gotuję ok 5 min.
Dodaje fasolkę i kukurydzę. Jeszcze chwilę gotuję do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiam jeszcze według uznania.
Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody.
Z mięsa uformować małe kulki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.
Kulki wrzuca do sosu i gotuję razem na małym ogniu ok 5 min.
Na koniec posypuję skrojoną natką pietruszki. Podaję z ryżem! Smakuje wyśmienicie! ❤