Pulpety w sosie meksykańskim

Oceny

Kremowy sos z mnóstwem warzywa, soczyste pulpety i ryż!
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie smaki! Wyszło pysznie! Zróbcie koniecznie! ❤ Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania40 minut
Sos:
 1,50 papryki (u mnie 3 kolory)
 1 cebula
 0,50 małej puszki kukurydzy
 0,50 małej puszki czerwonej fasoli
 1 duży pomidor sparzony bez skórki
 200 g passaty
 3 łyżeczki koncentratu
 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
 sól pieprz, przyprawa curry, odrobina cukru, papryka słodka i ostra
Pulpety:
 500 g mięsa wieprzowego (drobno zmielonego)
 1 kajzerkalub 2 łyżki bułki tartej)
 1 cebula
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
1

Sos:
Cebule kroje w kostkę i chwilę duszę. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podpiekam. Zalewam passatą pomidorowa, dodaję koncentrat i wszystkie przyprawy. Gotuję 3 min. Wrzucam pokrojonego pomidora i ponownie gotuję ok 5 min.

2

Dodaje fasolkę i kukurydzę. Jeszcze chwilę gotuję do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiam jeszcze według uznania.

3

Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody.

4

Z mięsa uformować małe kulki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

5

Kulki wrzuca do sosu i gotuję razem na małym ogniu ok 5 min.

6

Na koniec posypuję skrojoną natką pietruszki. Podaję z ryżem! Smakuje wyśmienicie! ❤

Składniki

Sos:
 1,50 papryki (u mnie 3 kolory)
 1 cebula
 0,50 małej puszki kukurydzy
 0,50 małej puszki czerwonej fasoli
 1 duży pomidor sparzony bez skórki
 200 g passaty
 3 łyżeczki koncentratu
 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
 sól pieprz, przyprawa curry, odrobina cukru, papryka słodka i ostra
Pulpety:
 500 g mięsa wieprzowego (drobno zmielonego)
 1 kajzerkalub 2 łyżki bułki tartej)
 1 cebula
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki

Przygotowanie

1

Sos:
Cebule kroje w kostkę i chwilę duszę. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podpiekam. Zalewam passatą pomidorowa, dodaję koncentrat i wszystkie przyprawy. Gotuję 3 min. Wrzucam pokrojonego pomidora i ponownie gotuję ok 5 min.

2

Dodaje fasolkę i kukurydzę. Jeszcze chwilę gotuję do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiam jeszcze według uznania.

3

Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody.

4

Z mięsa uformować małe kulki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

5

Kulki wrzuca do sosu i gotuję razem na małym ogniu ok 5 min.

6

Na koniec posypuję skrojoną natką pietruszki. Podaję z ryżem! Smakuje wyśmienicie! ❤

Pulpety w sosie meksykańskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *