Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Pulpety z indyka w sosie koperkowym z duszoną młodą kapustką i młodymi ziemniaczkami 🙂
Pulpety:
Cebulę zetrzeć na tarce. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i cebulę.
Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody. Na końcu wmieszać koperek.
Z mięsa uformować kuleczki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.
Sos koperkowy:
Na patelni roztopić łyżkę masła. Zalać bulionem i śmietanką. Zagotować. Dodać mascarpone i ponownie zagotować mieszając aż mascarpone się rozpuści. Dodać koperek i przyprawy. Gotować sos aż lekko zgęstnieje. Dodać pulpety i dusić razem ok 7 min.
Młoda kapustka:
Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do graczka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i dusiłam ok 15 min. Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam. Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i pulpety podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.
Składniki
Przygotowanie
Pulpety:
Cebulę zetrzeć na tarce. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i cebulę.
Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody. Na końcu wmieszać koperek.
Z mięsa uformować kuleczki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.
Sos koperkowy:
Na patelni roztopić łyżkę masła. Zalać bulionem i śmietanką. Zagotować. Dodać mascarpone i ponownie zagotować mieszając aż mascarpone się rozpuści. Dodać koperek i przyprawy. Gotować sos aż lekko zgęstnieje. Dodać pulpety i dusić razem ok 7 min.
Młoda kapustka:
Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do graczka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i dusiłam ok 15 min. Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam. Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i pulpety podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.
Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w internecie pożądanych informacji znalazłam ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale zazwyczaj tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Będę polecał to miejsce i częściej wpadał, żeby zobaczyć nowe rzeczy.