Pyszne ciasto z kerem z białej czekolady i truskawkami

Oceny

Idealne ciasto do kawusi! Mięciutki biszkopt, aksamitny krem z truskawkami i tymiankowy krem na wierzchu. Wszystko z dużą ilością truskawek! ❤️ Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania2 godz.
Ciasto w tortownicy 20 cm
Biszkopt:
 3 jaja w temp pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem z białej czekolady:
 500 ml śmietanki kremówki
 300 g białej czekolady
 4 łyżeczki żelatyny + 5 łyżeczki zimnej wody
 10 truskawek
Nasączenie:
 0,50 szklanki wody
 1 łyżka cukru pudru
 1 łyżka soku z cytryny
Krem na wierzch i rozetki:
 250 ml śmietanki 36% schłodzonej
 130 g serka mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżeczka śmietan fix
Dodatkowo:
 Truskawki, mięta itp. do dekoracji
1

Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję żółtka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

2

Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje. 200 ml śmietanki podgrzewam aż będzie ciepła wrzucam potafelkowana czekoladę i mieszam aż całkowicie się rozpuści. Dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Resztę śmietanki miksuję nie na całkiem sztywno. Dodaję czekoladę z śmietanka i mieszam łyżką.

3

Następnie dodaję pokrojone w kostkę truskawki. Mieszam z masą.
Biszkopt dzielę na 2 blaty.

4

Wykładam jeden i zabezpieczam folią rantową i obręczą.

5

Biszkopt nasączam połową mieszanki. Wylewam krem z truskawkami i przykrywam drugim biszkoptem.

6

odkładam na kilka godzin do lodówki (ja na całą noc). Następnie ściągam obręcz i folię.

7

Na wierzch rozsmarowuje krem śmietankowy i robię rozetki: Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, fix i mascarpone. Ponownie ubijam aż krem będzie sztywny.

8

Połowę kremu rozsmarowuje na biszkopcie a połowę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam rozetki.

9

Na koniec dekoruję ciasto.

10

Składniki

Ciasto w tortownicy 20 cm
Biszkopt:
 3 jaja w temp pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem z białej czekolady:
 500 ml śmietanki kremówki
 300 g białej czekolady
 4 łyżeczki żelatyny + 5 łyżeczki zimnej wody
 10 truskawek
Nasączenie:
 0,50 szklanki wody
 1 łyżka cukru pudru
 1 łyżka soku z cytryny
Krem na wierzch i rozetki:
 250 ml śmietanki 36% schłodzonej
 130 g serka mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżeczka śmietan fix
Dodatkowo:
 Truskawki, mięta itp. do dekoracji

Przygotowanie

1

Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję żółtka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

2

Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje. 200 ml śmietanki podgrzewam aż będzie ciepła wrzucam potafelkowana czekoladę i mieszam aż całkowicie się rozpuści. Dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Resztę śmietanki miksuję nie na całkiem sztywno. Dodaję czekoladę z śmietanka i mieszam łyżką.

3

Następnie dodaję pokrojone w kostkę truskawki. Mieszam z masą.
Biszkopt dzielę na 2 blaty.

4

Wykładam jeden i zabezpieczam folią rantową i obręczą.

5

Biszkopt nasączam połową mieszanki. Wylewam krem z truskawkami i przykrywam drugim biszkoptem.

6

odkładam na kilka godzin do lodówki (ja na całą noc). Następnie ściągam obręcz i folię.

7

Na wierzch rozsmarowuje krem śmietankowy i robię rozetki: Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, fix i mascarpone. Ponownie ubijam aż krem będzie sztywny.

8

Połowę kremu rozsmarowuje na biszkopcie a połowę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam rozetki.

9

Na koniec dekoruję ciasto.

10

Pyszne ciasto z kerem z białej czekolady i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *