Pyszne ciasto z kerem z białej czekolady i truskawkami
Idealne ciasto do kawusi! Mięciutki biszkopt, aksamitny krem z truskawkami i tymiankowy krem na wierzchu. Wszystko z dużą ilością truskawek! ❤️ Polecam!
Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję żółtka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.
Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje. 200 ml śmietanki podgrzewam aż będzie ciepła wrzucam potafelkowana czekoladę i mieszam aż całkowicie się rozpuści. Dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Resztę śmietanki miksuję nie na całkiem sztywno. Dodaję czekoladę z śmietanka i mieszam łyżką.
Następnie dodaję pokrojone w kostkę truskawki. Mieszam z masą.
Biszkopt dzielę na 2 blaty.
Wykładam jeden i zabezpieczam folią rantową i obręczą.
Biszkopt nasączam połową mieszanki. Wylewam krem z truskawkami i przykrywam drugim biszkoptem.
odkładam na kilka godzin do lodówki (ja na całą noc). Następnie ściągam obręcz i folię.
Na wierzch rozsmarowuje krem śmietankowy i robię rozetki: Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, fix i mascarpone. Ponownie ubijam aż krem będzie sztywny.
Połowę kremu rozsmarowuje na biszkopcie a połowę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam rozetki.
Na koniec dekoruję ciasto.
Składniki
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję żółtka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.
Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje. 200 ml śmietanki podgrzewam aż będzie ciepła wrzucam potafelkowana czekoladę i mieszam aż całkowicie się rozpuści. Dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Resztę śmietanki miksuję nie na całkiem sztywno. Dodaję czekoladę z śmietanka i mieszam łyżką.
Następnie dodaję pokrojone w kostkę truskawki. Mieszam z masą.
Biszkopt dzielę na 2 blaty.
Wykładam jeden i zabezpieczam folią rantową i obręczą.
Biszkopt nasączam połową mieszanki. Wylewam krem z truskawkami i przykrywam drugim biszkoptem.
odkładam na kilka godzin do lodówki (ja na całą noc). Następnie ściągam obręcz i folię.
Na wierzch rozsmarowuje krem śmietankowy i robię rozetki: Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, fix i mascarpone. Ponownie ubijam aż krem będzie sztywny.
Połowę kremu rozsmarowuje na biszkopcie a połowę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam rozetki.
Na koniec dekoruję ciasto.