Pyszne meksykańskie taco z wołowiną, warzywami i sosem serowym

Oceny

Idealne na obiad lub jako przekąska do piwka! pikantne, z mnóstwem smaków! Do tego chrupiącą tortilla i kremowy sos serowy! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania40 minut
 0,70 kg mielonej wołowiny (u mnie udziec)
 1 cebula czerwona lub biała
 1 łyżeczka musztardy
 1 łyżka ketchupu
 1 papryka (u mnie po kawałku w 3 kolorach)
 1 pomidor
 1 mała puszka kukurydzy
 1 mała puszka fasolki czerwonej
 garść krojonej natki pietruszki
  łyżeczki curry, soli, pieprzu, słodkiej papryki
 1 ostra papryczka np. Piri piri
Sos serowy:
 ¼ szklanki mleka
 5 łyżek śmietanki do zup i sosów
 2 serki kremowe w trójkącikach
 150 g sera startego np gouda lub cheddar
 sól pieprz słodka papryka
Dodatkowo:
 6 6 małych tortilli (można wyciąć małe z dużych placków)
1

Cebule podpiekam chwilę na patelni, gdy się zarumieni dodaję mięso i smażę aż wyparuje cała woda. Dodaję ketchup i musztardę, mieszam.

2

Do mięsa dodaję paprykę i pomidora skrojonego w kostkę, kukurydzę i fasolkę.

3

Podsmażam wszystko ok 5 min. Na koniec dodaję pietruszkę i przyprawy i jeszcze chwilę podsmażam.

4

Sos serowy:
Mleko i śmietankę podgrzewam aż się zagotują, dodaję sery i przyprawy i mieszam aż ser się rozpuści.

5

Tortillę układam na odwróconej blaszce do muffinek i piekę w piekarniku przez ok 7 min w 180'.

6

Tortilla powinna lekko stwardnieć i nabrać kształtu muszli taco.
Do gotowych muszli nakładam farsz ok 3 łyżki i polewam sosem serowym

Składniki

 0,70 kg mielonej wołowiny (u mnie udziec)
 1 cebula czerwona lub biała
 1 łyżeczka musztardy
 1 łyżka ketchupu
 1 papryka (u mnie po kawałku w 3 kolorach)
 1 pomidor
 1 mała puszka kukurydzy
 1 mała puszka fasolki czerwonej
 garść krojonej natki pietruszki
  łyżeczki curry, soli, pieprzu, słodkiej papryki
 1 ostra papryczka np. Piri piri
Sos serowy:
 ¼ szklanki mleka
 5 łyżek śmietanki do zup i sosów
 2 serki kremowe w trójkącikach
 150 g sera startego np gouda lub cheddar
 sól pieprz słodka papryka
Dodatkowo:
 6 6 małych tortilli (można wyciąć małe z dużych placków)

Przygotowanie

1

Cebule podpiekam chwilę na patelni, gdy się zarumieni dodaję mięso i smażę aż wyparuje cała woda. Dodaję ketchup i musztardę, mieszam.

2

Do mięsa dodaję paprykę i pomidora skrojonego w kostkę, kukurydzę i fasolkę.

3

Podsmażam wszystko ok 5 min. Na koniec dodaję pietruszkę i przyprawy i jeszcze chwilę podsmażam.

4

Sos serowy:
Mleko i śmietankę podgrzewam aż się zagotują, dodaję sery i przyprawy i mieszam aż ser się rozpuści.

5

Tortillę układam na odwróconej blaszce do muffinek i piekę w piekarniku przez ok 7 min w 180'.

6

Tortilla powinna lekko stwardnieć i nabrać kształtu muszli taco.
Do gotowych muszli nakładam farsz ok 3 łyżki i polewam sosem serowym

Pyszne meksykańskie taco z wołowiną, warzywami i sosem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *