Rolada z mięsa mielonego z warzywami
Pyszna mięsna rolada, nadziana dużą ilością warzyw. Soczysta i krucha, to efektowne danie które świetnie komponuje się z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Z pewnością zaskoczy smakiem Twoją rodzinę lub gości.
Cebulkę kroję w kostkę i podpiekam na maśle aż się zarumieni, odstawiam do wystudzenia. Do mięsa dodaję odsączoną bułkę, jajko, sól, pieprz, i wystudzoną cebulkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodaję trochę wody.
Farsz: paprykę i cukinie kroję w kostkę, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Podsmażam na odrobinie oleju aż warzywa stracą wodę. Doprawiam przyprawami. Odstawiam do wystudzenia.
Na blacie rozkładam papier do pieczenia i obficie posypuję bułką tartą. Na bułkę wykładam mięso mielone i ręką lub walkiem formuję z niego prostokąt gruby na ok 1 cm. Na mięso mielone wykładam farsz i rozprowadzam równomiernie pomijając boki. Za pomocą papieru do pieczenia zawijam roladę z mięsa mielonego. Delikatnie dociskam mięso zawijając. Boki roladki zawijam aby farsz nie wyciekł. Delikatnie przekładam roladę do formy wyłożonej papierem. Piekę w 180' góra dół przez godzinę i 10 min.
Gotową roladę kroję w plastry i podaje z ziemniakami i tartymi buraczkami!❤❤❤
Składniki
Przygotowanie
Cebulkę kroję w kostkę i podpiekam na maśle aż się zarumieni, odstawiam do wystudzenia. Do mięsa dodaję odsączoną bułkę, jajko, sól, pieprz, i wystudzoną cebulkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodaję trochę wody.
Farsz: paprykę i cukinie kroję w kostkę, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Podsmażam na odrobinie oleju aż warzywa stracą wodę. Doprawiam przyprawami. Odstawiam do wystudzenia.
Na blacie rozkładam papier do pieczenia i obficie posypuję bułką tartą. Na bułkę wykładam mięso mielone i ręką lub walkiem formuję z niego prostokąt gruby na ok 1 cm. Na mięso mielone wykładam farsz i rozprowadzam równomiernie pomijając boki. Za pomocą papieru do pieczenia zawijam roladę z mięsa mielonego. Delikatnie dociskam mięso zawijając. Boki roladki zawijam aby farsz nie wyciekł. Delikatnie przekładam roladę do formy wyłożonej papierem. Piekę w 180' góra dół przez godzinę i 10 min.
Gotową roladę kroję w plastry i podaje z ziemniakami i tartymi buraczkami!❤❤❤