Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Oceny

Pyszna mięsna rolada, nadziana dużą ilością warzyw. Soczysta i krucha, to efektowne danie które świetnie komponuje się z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Z pewnością zaskoczy smakiem Twoją rodzinę lub gości.

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 0.5 - 0.7 kg mięsa mielonego wieprzowego(u mnie szynka wieprzowa)
 1 średnia cebula
 1 jajko
 1 mała bulka namoczona w mleku lub 3 łyżki bułki tartej
 1 łyżeczka masła
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka pieprzu
Farsz:
 1 papryka
 1 merchew
 0,50 cukinii
 1 cebula czerwona
 10 pieczarek
 Sol, pieprz, ostra i słodka papryka, pół łyżeczki oregano
 olej
1

Cebulkę kroję w kostkę i podpiekam na maśle aż się zarumieni, odstawiam do wystudzenia. Do mięsa dodaję odsączoną bułkę, jajko, sól, pieprz, i wystudzoną cebulkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodaję trochę wody.
Farsz: paprykę i cukinie kroję w kostkę, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Podsmażam na odrobinie oleju aż warzywa stracą wodę. Doprawiam przyprawami. Odstawiam do wystudzenia.
Na blacie rozkładam papier do pieczenia i obficie posypuję bułką tartą. Na bułkę wykładam mięso mielone i ręką lub walkiem formuję z niego prostokąt gruby na ok 1 cm. Na mięso mielone wykładam farsz i rozprowadzam równomiernie pomijając boki. Za pomocą papieru do pieczenia zawijam roladę z mięsa mielonego. Delikatnie dociskam mięso zawijając. Boki roladki zawijam aby farsz nie wyciekł. Delikatnie przekładam roladę do formy wyłożonej papierem. Piekę w 180' góra dół przez godzinę i 10 min.

2

Gotową roladę kroję w plastry i podaje z ziemniakami i tartymi buraczkami!❤❤❤

Składniki

 0.5 - 0.7 kg mięsa mielonego wieprzowego(u mnie szynka wieprzowa)
 1 średnia cebula
 1 jajko
 1 mała bulka namoczona w mleku lub 3 łyżki bułki tartej
 1 łyżeczka masła
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka pieprzu
Farsz:
 1 papryka
 1 merchew
 0,50 cukinii
 1 cebula czerwona
 10 pieczarek
 Sol, pieprz, ostra i słodka papryka, pół łyżeczki oregano
 olej

Przygotowanie

1

Cebulkę kroję w kostkę i podpiekam na maśle aż się zarumieni, odstawiam do wystudzenia. Do mięsa dodaję odsączoną bułkę, jajko, sól, pieprz, i wystudzoną cebulkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodaję trochę wody.
Farsz: paprykę i cukinie kroję w kostkę, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Podsmażam na odrobinie oleju aż warzywa stracą wodę. Doprawiam przyprawami. Odstawiam do wystudzenia.
Na blacie rozkładam papier do pieczenia i obficie posypuję bułką tartą. Na bułkę wykładam mięso mielone i ręką lub walkiem formuję z niego prostokąt gruby na ok 1 cm. Na mięso mielone wykładam farsz i rozprowadzam równomiernie pomijając boki. Za pomocą papieru do pieczenia zawijam roladę z mięsa mielonego. Delikatnie dociskam mięso zawijając. Boki roladki zawijam aby farsz nie wyciekł. Delikatnie przekładam roladę do formy wyłożonej papierem. Piekę w 180' góra dół przez godzinę i 10 min.

2

Gotową roladę kroję w plastry i podaje z ziemniakami i tartymi buraczkami!❤❤❤

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *