Rwana drożdżówka w dwóch wersjach

Oceny

Rwana drożdżówka w dwóch wersjach. Pyszne drożdżowe ciasto w dwóch wersjach smakowych z dżemem i z czekoladą! Obydwie tak samo pyszne! ❤ Smakują wyśmienicie.

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz. 40 minut
 2 szklanki mąki
 0,50 szklanki mleka
 2 łyżki masła
 20 g drożdży
 1 jajko
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
 jajko do smarowania
 4 łyżki dżemu lub kremu czekoladowego
1

Ciasto w formie 11x21cm
Robimy rozczyn:
Połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy.
2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy i dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie (podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatam, następnie rozwałkowuje na prostokąt o grubości ok 1 cm. Smaruję czekoladą lub dżemem i zawijam w rulon. Rulon kroję w plastry po ok 2 cm. I układam w formie wyłożonej papierem w jodełkę tak aby powstał mniej więcej warkocz. Gotowe ciasto w formie odstawiam do wyrośnięcia jeszcze przez 15 min. Smaruję ciasto rozbełtanym jajkiem. Następnie piekę w 180' góra dół przez 25 min.

2

Gotowe wystudzone ciasto można kroić lub rwać po kawałku.

Składniki

 2 szklanki mąki
 0,50 szklanki mleka
 2 łyżki masła
 20 g drożdży
 1 jajko
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
 jajko do smarowania
 4 łyżki dżemu lub kremu czekoladowego

Przygotowanie

1

Ciasto w formie 11x21cm
Robimy rozczyn:
Połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy.
2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy i dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie (podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatam, następnie rozwałkowuje na prostokąt o grubości ok 1 cm. Smaruję czekoladą lub dżemem i zawijam w rulon. Rulon kroję w plastry po ok 2 cm. I układam w formie wyłożonej papierem w jodełkę tak aby powstał mniej więcej warkocz. Gotowe ciasto w formie odstawiam do wyrośnięcia jeszcze przez 15 min. Smaruję ciasto rozbełtanym jajkiem. Następnie piekę w 180' góra dół przez 25 min.

2

Gotowe wystudzone ciasto można kroić lub rwać po kawałku.

Rwana drożdżówka w dwóch wersjach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *