Rwany chlebek czosnkowy

Oceny

Chrupiący i delikatny z czosnkowym masełkiem. Idealny jako przekąska, lub dodatek do dań!

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania2 godz.
 600 g mąki
 35 g drożdży świeżych
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
 5 łyżek oleju
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 300 ml ciepłej wody
Masło czosnkowe:
 ¾ kostki masła
 4 łyżki drobno skrojonej pietruszki
 4 średnie ząbki czosnku
 sól, pieprz
1

Połowę wody Łączę z drożdżami, 1 łyżka mąki i 1 łyżeczka cukru. Mieszam, i odstawiam na 20 min. Resztę składników wrzucam do miski i dodaję rozczyn. Wszystko wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1.5 godz.

2

Masło na masło czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz. Łączę wszystkie składniki że sobą.
Ciasto rozwałkowuje na płaski placek.

3

smaruję masłem i kroję w paski. Ja składam w harmonijkę i układam w keksowce.

4

Można też pokroić ciasto na kwadraty i zgiąć na połowę następnie układając w formie.

5

Chlebek piekę w 180' góra dół przez 45 min.

Składniki

 600 g mąki
 35 g drożdży świeżych
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
 5 łyżek oleju
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 300 ml ciepłej wody
Masło czosnkowe:
 ¾ kostki masła
 4 łyżki drobno skrojonej pietruszki
 4 średnie ząbki czosnku
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Połowę wody Łączę z drożdżami, 1 łyżka mąki i 1 łyżeczka cukru. Mieszam, i odstawiam na 20 min. Resztę składników wrzucam do miski i dodaję rozczyn. Wszystko wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1.5 godz.

2

Masło na masło czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz. Łączę wszystkie składniki że sobą.
Ciasto rozwałkowuje na płaski placek.

3

smaruję masłem i kroję w paski. Ja składam w harmonijkę i układam w keksowce.

4

Można też pokroić ciasto na kwadraty i zgiąć na połowę następnie układając w formie.

5

Chlebek piekę w 180' góra dół przez 45 min.

Rwany chlebek czosnkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *