Sajgonki z mięsem mielonym
Pyszny farsz z mięsem mielonym i warzywami zawinięty w papier ryżowy. Smażone i podawane na ciepło z sosem smakują wyśmienicie! Super przekąska na imprezy lub do wieczornego oglądania filmu. Polecam! 🙂
Cebulę kroję w kostkę, pieczarki w plasterki (doprawiam solą, pieprzem i papryka słodka).Podsmażam razem na połowie masła aż wyparuje cała woda. Przekładam do miski. Kapustkę oczyszczam z wierzchnich liści i wycinam łyko, szatkuje w drobne paseczki. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchewkę Podsmażam (ok 10 min Przyprawiam solą i pieprzem) na maśle aż kapustka się przyrumieni. Odkładam do pieczarek.
Mięso Podsmażam, dodaję przyprawy (łyżeczkę curry, pól łyżeczki kurkumy, pieprzu, soli i papryki słodkiej) i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę podpiekam i przekładam do pozostałego farszu. Dokładnie mieszam.
Farsz studzę, makaron przygotowuje jak na opakowaniu i kroję drobno. Dodaję do farszu razem z jajkiem i ponownie wszystko mieszam.
Farsz gotowy, Teraz przygotowuje miskę z gorącą wodą i czysta kuchenną ściereczkę. Ściereczkę zwilżam wodą i rozkładam na blacie. Papier ryżowy wkładam na sekundę do wody i rozkładam na ściereczce. Zrobi się delikatnie elastyczny. Na papier ryżowy nakładamy dwie łyżki farszu (nieco poniżej środka) i ściskam by stanowił jedną całość. Dolny brzeg papieru ryżowego zawijamy na farsz, następnie zbieramy papier z boków robiąc zakładki do środka. Na końcu zwijam sajgonkę ku górze jak krokieta. Tak robię po kolei z każdą sajgonką. Powinno wyjść ok 20 szt. Po zawinięciu odkładam sajgonki do wyschnięcia na ok 15 min.
Sajgonki smażę na rozgrzanym oleju tak aby przykrywał w całości sajgonki. Smażę do momentu aż sajgonki będą ładnie rumiane. Podaję z sosem sojowym, sosem słodko kwaśnym lub gotowym sosem do sajgonek.
Składniki
Przygotowanie
Cebulę kroję w kostkę, pieczarki w plasterki (doprawiam solą, pieprzem i papryka słodka).Podsmażam razem na połowie masła aż wyparuje cała woda. Przekładam do miski. Kapustkę oczyszczam z wierzchnich liści i wycinam łyko, szatkuje w drobne paseczki. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchewkę Podsmażam (ok 10 min Przyprawiam solą i pieprzem) na maśle aż kapustka się przyrumieni. Odkładam do pieczarek.
Mięso Podsmażam, dodaję przyprawy (łyżeczkę curry, pól łyżeczki kurkumy, pieprzu, soli i papryki słodkiej) i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę podpiekam i przekładam do pozostałego farszu. Dokładnie mieszam.
Farsz studzę, makaron przygotowuje jak na opakowaniu i kroję drobno. Dodaję do farszu razem z jajkiem i ponownie wszystko mieszam.
Farsz gotowy, Teraz przygotowuje miskę z gorącą wodą i czysta kuchenną ściereczkę. Ściereczkę zwilżam wodą i rozkładam na blacie. Papier ryżowy wkładam na sekundę do wody i rozkładam na ściereczce. Zrobi się delikatnie elastyczny. Na papier ryżowy nakładamy dwie łyżki farszu (nieco poniżej środka) i ściskam by stanowił jedną całość. Dolny brzeg papieru ryżowego zawijamy na farsz, następnie zbieramy papier z boków robiąc zakładki do środka. Na końcu zwijam sajgonkę ku górze jak krokieta. Tak robię po kolei z każdą sajgonką. Powinno wyjść ok 20 szt. Po zawinięciu odkładam sajgonki do wyschnięcia na ok 15 min.
Sajgonki smażę na rozgrzanym oleju tak aby przykrywał w całości sajgonki. Smażę do momentu aż sajgonki będą ładnie rumiane. Podaję z sosem sojowym, sosem słodko kwaśnym lub gotowym sosem do sajgonek.