Sałatka z kurczakiem gyros i sosem miodowo musztardowym

Oceny

Sałatka z kurczakiem gyros i sosem miodowo musztardowym ❤ Mnóstwo warzyw i bagietka czosnkowa! ❤ Przepyszna sałatka z mnóstwem pysznych składników! Uwielbiam ją! Jest wspaniała 🙂

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz.
 2 małe filety z kurczaka
 1 mały brokuł
 4 garści sałaty lodowej
 kilka pomidorków koktajlowych
 100 g sera feta
 1 cebula czerwona
 3 jajka
 przyprawa gyros
 garść nasion słonecznika
Sos:
 3 łyżki majonezu
 1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 łyżka miodu
 2 łyżeczki musztardy
 sól pieprz - wszystko wymieszać
Bagietka czosnkowa:
 2 szklanki mąki
 30 g drożdży
 30 ml oleju
 0,50 łyżeczki soli
  łyżeczki cukru
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
 0,50 szklanki wody
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
1

Kurczaka kroje na mniejsze kawałki i podsmażam z przyprawą gyros. Brokuła rozdzielam na różyczki i gotuję al dente, jajka na twardo.

2

Pomidorki kroję na połówki , cebulę w piórka a fetę w kostkę.

3

Na duży talerz lub do miski układam sałatę, następnie kurczaka, brokuła, fetę, cebulę, pomidorki i jajka.

4

Wszystko polewam sosem.

5

Bagietka czosnkowa:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)

6

Masełko czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie.

Składniki

 2 małe filety z kurczaka
 1 mały brokuł
 4 garści sałaty lodowej
 kilka pomidorków koktajlowych
 100 g sera feta
 1 cebula czerwona
 3 jajka
 przyprawa gyros
 garść nasion słonecznika
Sos:
 3 łyżki majonezu
 1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 łyżka miodu
 2 łyżeczki musztardy
 sól pieprz - wszystko wymieszać
Bagietka czosnkowa:
 2 szklanki mąki
 30 g drożdży
 30 ml oleju
 0,50 łyżeczki soli
  łyżeczki cukru
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
 0,50 szklanki wody
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz

Przygotowanie

1

Kurczaka kroje na mniejsze kawałki i podsmażam z przyprawą gyros. Brokuła rozdzielam na różyczki i gotuję al dente, jajka na twardo.

2

Pomidorki kroję na połówki , cebulę w piórka a fetę w kostkę.

3

Na duży talerz lub do miski układam sałatę, następnie kurczaka, brokuła, fetę, cebulę, pomidorki i jajka.

4

Wszystko polewam sosem.

5

Bagietka czosnkowa:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)

6

Masełko czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie.

Sałatka z kurczakiem gyros i sosem miodowo musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *