Sałatka z kurczakiem gyros i sosem miodowo musztardowym
Sałatka z kurczakiem gyros i sosem miodowo musztardowym ❤ Mnóstwo warzyw i bagietka czosnkowa! ❤ Przepyszna sałatka z mnóstwem pysznych składników! Uwielbiam ją! Jest wspaniała 🙂
Kurczaka kroje na mniejsze kawałki i podsmażam z przyprawą gyros. Brokuła rozdzielam na różyczki i gotuję al dente, jajka na twardo.
Pomidorki kroję na połówki , cebulę w piórka a fetę w kostkę.
Na duży talerz lub do miski układam sałatę, następnie kurczaka, brokuła, fetę, cebulę, pomidorki i jajka.
Wszystko polewam sosem.
Bagietka czosnkowa:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)
Masełko czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie.
Składniki
Przygotowanie
Kurczaka kroje na mniejsze kawałki i podsmażam z przyprawą gyros. Brokuła rozdzielam na różyczki i gotuję al dente, jajka na twardo.
Pomidorki kroję na połówki , cebulę w piórka a fetę w kostkę.
Na duży talerz lub do miski układam sałatę, następnie kurczaka, brokuła, fetę, cebulę, pomidorki i jajka.
Wszystko polewam sosem.
Bagietka czosnkowa:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)
Masełko czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie.