Schab faszerowany z sosem i kluskami śląskimi

Oceny

Kruchy schab dobrze nadziany boczkiem, cebula i pieczarkami do tego sosik i mięciutkie kluski śląskie! Obiad marzenie! ❤ Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 1 kg schabu bez kości
 20 dag boczku wędzonego
 10 pieczarek
 1 dużą cebula
 Przyprawy: sol, pieprz, papryka słodka i ostrą, tymianek, czosnek granulowany
1

Schab myję oczyszczam i osuszam. Nacinam w wzdłuż w 3 miejscach ale tak aby nie przeciąć schaby na wylot. Przyprawy mieszam z 1/4 szklanki oleju i solidnie nacieram schab w każdym zakamarku.

2

Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki ścieram na tarce. Smażę wszystko aż wyparuje cała woda doprawiam solą pieprzem i słodka papryka.

3

Wystudzony farsz nakładam w nacięcia w schabie.

4

Na koniec związuje Schab w 2 miejscach nicią. Przekładam do naoliwionego naczynia żaroodpornego. Piekę 15 min w 200' góra dół. Następnie wlewam do naczynia pół szklanki wody i piekę jeszcze przez ok 50 min co jakiś czas polewam powstałym sosem.

5

Schab wyciągam i odstawiam aby odpoczną na talerzu. Sos z naczynia zlewam do garnka, zagęszczam łyżka mąki i zagotowuje.

6

Podałam z surówką z marchewki i KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

Składniki

 1 kg schabu bez kości
 20 dag boczku wędzonego
 10 pieczarek
 1 dużą cebula
 Przyprawy: sol, pieprz, papryka słodka i ostrą, tymianek, czosnek granulowany

Przygotowanie

1

Schab myję oczyszczam i osuszam. Nacinam w wzdłuż w 3 miejscach ale tak aby nie przeciąć schaby na wylot. Przyprawy mieszam z 1/4 szklanki oleju i solidnie nacieram schab w każdym zakamarku.

2

Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki ścieram na tarce. Smażę wszystko aż wyparuje cała woda doprawiam solą pieprzem i słodka papryka.

3

Wystudzony farsz nakładam w nacięcia w schabie.

4

Na koniec związuje Schab w 2 miejscach nicią. Przekładam do naoliwionego naczynia żaroodpornego. Piekę 15 min w 200' góra dół. Następnie wlewam do naczynia pół szklanki wody i piekę jeszcze przez ok 50 min co jakiś czas polewam powstałym sosem.

5

Schab wyciągam i odstawiam aby odpoczną na talerzu. Sos z naczynia zlewam do garnka, zagęszczam łyżka mąki i zagotowuje.

6

Podałam z surówką z marchewki i KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *