Schab faszerowany z sosem i kluskami śląskimi
Kruchy schab dobrze nadziany boczkiem, cebula i pieczarkami do tego sosik i mięciutkie kluski śląskie! Obiad marzenie! ❤ Polecam!
Schab myję oczyszczam i osuszam. Nacinam w wzdłuż w 3 miejscach ale tak aby nie przeciąć schaby na wylot. Przyprawy mieszam z 1/4 szklanki oleju i solidnie nacieram schab w każdym zakamarku.
Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki ścieram na tarce. Smażę wszystko aż wyparuje cała woda doprawiam solą pieprzem i słodka papryka.
Wystudzony farsz nakładam w nacięcia w schabie.
Na koniec związuje Schab w 2 miejscach nicią. Przekładam do naoliwionego naczynia żaroodpornego. Piekę 15 min w 200' góra dół. Następnie wlewam do naczynia pół szklanki wody i piekę jeszcze przez ok 50 min co jakiś czas polewam powstałym sosem.
Schab wyciągam i odstawiam aby odpoczną na talerzu. Sos z naczynia zlewam do garnka, zagęszczam łyżka mąki i zagotowuje.
Podałam z surówką z marchewki i KLUSKAMI ŚLĄSKIMI
Składniki
Przygotowanie
Schab myję oczyszczam i osuszam. Nacinam w wzdłuż w 3 miejscach ale tak aby nie przeciąć schaby na wylot. Przyprawy mieszam z 1/4 szklanki oleju i solidnie nacieram schab w każdym zakamarku.
Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki ścieram na tarce. Smażę wszystko aż wyparuje cała woda doprawiam solą pieprzem i słodka papryka.
Wystudzony farsz nakładam w nacięcia w schabie.
Na koniec związuje Schab w 2 miejscach nicią. Przekładam do naoliwionego naczynia żaroodpornego. Piekę 15 min w 200' góra dół. Następnie wlewam do naczynia pół szklanki wody i piekę jeszcze przez ok 50 min co jakiś czas polewam powstałym sosem.
Schab wyciągam i odstawiam aby odpoczną na talerzu. Sos z naczynia zlewam do garnka, zagęszczam łyżka mąki i zagotowuje.
Podałam z surówką z marchewki i KLUSKAMI ŚLĄSKIMI