Schab pieczony na kanapki

Oceny

Schab pieczony na kanapki!❤ super zastąpi sklepowe szynki! wychodzi pyszny, kruchy i delikatny!❤ koniecznie spróbujcie tego przepisu! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania1 godz.
 1 kg schabu wieprzowego w kawałku
Marynata:
 2 łyżki musztardy
 2 łyżki miodu
 4 łyżki oliwy z oliwek
 4 ząbki czosnku
 1 łyżka sosu sojowego
 3 liście laurowe
 3 ziela angielskie
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki pieprzu
1

Schab oczyszczam i osuszam. Wszystkie składniki na marynatę mieszam razem. Polewam schab i ręką wklepuje w niego marynatę z każdej strony. Schab wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień piekę schab.

2

Najpierw na odrobinie ojeju podpiekam z obydwu stron aż zrobi się rumiany. Następnie dolewam do patelni 1 szklankę wody i wrzucam liście laurowe i ziele angielskie. Duszę Schab pod przykryciem ok 30 min z każdej strony. Następnie odkrywam schab i piekę z każdej strony jeszcze przez 15-20 min. Aż wyparuje cała woda.

3

Schab wyciągam i odkładam do wystudzenia. Jest idealny na kanapki!❤

Składniki

 1 kg schabu wieprzowego w kawałku
Marynata:
 2 łyżki musztardy
 2 łyżki miodu
 4 łyżki oliwy z oliwek
 4 ząbki czosnku
 1 łyżka sosu sojowego
 3 liście laurowe
 3 ziela angielskie
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

1

Schab oczyszczam i osuszam. Wszystkie składniki na marynatę mieszam razem. Polewam schab i ręką wklepuje w niego marynatę z każdej strony. Schab wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień piekę schab.

2

Najpierw na odrobinie ojeju podpiekam z obydwu stron aż zrobi się rumiany. Następnie dolewam do patelni 1 szklankę wody i wrzucam liście laurowe i ziele angielskie. Duszę Schab pod przykryciem ok 30 min z każdej strony. Następnie odkrywam schab i piekę z każdej strony jeszcze przez 15-20 min. Aż wyparuje cała woda.

3

Schab wyciągam i odkładam do wystudzenia. Jest idealny na kanapki!❤

Schab pieczony na kanapki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *