Sernik nowojorski z kremem z białej czekolady

Oceny

Najbardziej kremowy i pyszny wśród serników! Chmurka na talerzu! polany kremem z białej czekolady i ozdobiony owocami, Smakuje wyśmienicie!:)

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania3 godz.
Sernik pieczony w formie 24 cm w kąpieli wodnej
Spód:
 250 g ciasteczek(u mnie łakotki zwykłe i z czekoladą)
 0,50 kostki masła
Wszystkie składniki na sernik w temperaturze pokojowej:
 1 kg sera twarogowego (u mnie Piątnica)
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 1 łyżka pasty waniliowej
 200 ml śmietanki kremówki
 4 płaskie łyżki mąki
Polewa:
 120 g mascarpone (połowa opakowania)
 160 ml śmietanki 30%
 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
 folia aluminiowa do zabezpieczenia tortownicy
 owoce do dekoracji
1

Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem.

2

Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając.

3

Odstawiam do lodówki na pół godz.

4

Wszystkie składniki na sernik miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'.

5

Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy.

6

Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.

7

Polewa:
Śmietankę podgrzewam i wrzucam potafelkowaną czekoladę. Ciągle mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.

8

Dodaję mascarpone i miksuję tylko do połączenia się w jednolity krem.

9

Odkładam do lodówki na godzinę i polewam sernik.

10

Rozetki zrobiłam z pozostałej polewy dodając do niej 1 łyżeczkę śmietan fixu. Tylka wilton 2D.

11

Ozdobiłam truskawkami, borówkami i migdałami

Składniki

Sernik pieczony w formie 24 cm w kąpieli wodnej
Spód:
 250 g ciasteczek(u mnie łakotki zwykłe i z czekoladą)
 0,50 kostki masła
Wszystkie składniki na sernik w temperaturze pokojowej:
 1 kg sera twarogowego (u mnie Piątnica)
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 1 łyżka pasty waniliowej
 200 ml śmietanki kremówki
 4 płaskie łyżki mąki
Polewa:
 120 g mascarpone (połowa opakowania)
 160 ml śmietanki 30%
 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
 folia aluminiowa do zabezpieczenia tortownicy
 owoce do dekoracji

Przygotowanie

1

Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem.

2

Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając.

3

Odstawiam do lodówki na pół godz.

4

Wszystkie składniki na sernik miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'.

5

Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy.

6

Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.

7

Polewa:
Śmietankę podgrzewam i wrzucam potafelkowaną czekoladę. Ciągle mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.

8

Dodaję mascarpone i miksuję tylko do połączenia się w jednolity krem.

9

Odkładam do lodówki na godzinę i polewam sernik.

10

Rozetki zrobiłam z pozostałej polewy dodając do niej 1 łyżeczkę śmietan fixu. Tylka wilton 2D.

11

Ozdobiłam truskawkami, borówkami i migdałami

Sernik nowojorski z kremem z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *