Shoarma z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapustki

Oceny
TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania45 minut
 3 filety z kurczaka
 przyprawa gyros
 100 g sera gouda
 olej lub oliwa
Ziemniaczki młode z piekarnika:
 1 kg ziemniaków młodych
 1 solidna łyżka masła
 ¼ szklanki oliwy
 garść świeżego drobno skrojonego koperku
Przyprawy:
 1 łyżeczka: curry, papryki słodkiej, soli, tymianku, suszonego koperku,
  łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki, kurkumy
1

Filety w kurczaka kroję na 3 części. Przyprawę mieszam z 3 łyżkami oleju i obtaczam w mieszance kawałki mięsa. Smażę na patelni aż mięso dobrze się przypiecze.

2

Ziemniaki dobrze myję w mundurkach. Osuszam. Kroję. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, mieszam i zalewam ziemniaki ( rozprowadzam równomiernie). Piekę w 190' przez ok 45 min termoobieg. Co jakiś czas mieszam.

3

Po tym czasie uruchamiam grilla i piekę jeszcze 5-7 min. Po wyciągnięciu dodaję do ziemniaków łyżkę masła i mieszam aż masło się rozpuści i wymiesza z ziemniakami. Na koniec posypuję koperkiem.

4

Mięso kroję na mniejsze kawałki i posypuję startym serem (u mnie zwykła gouda). Podaję z ziemniaczkami i SURÓWKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

 3 filety z kurczaka
 przyprawa gyros
 100 g sera gouda
 olej lub oliwa
Ziemniaczki młode z piekarnika:
 1 kg ziemniaków młodych
 1 solidna łyżka masła
 ¼ szklanki oliwy
 garść świeżego drobno skrojonego koperku
Przyprawy:
 1 łyżeczka: curry, papryki słodkiej, soli, tymianku, suszonego koperku,
  łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki, kurkumy

Przygotowanie

1

Filety w kurczaka kroję na 3 części. Przyprawę mieszam z 3 łyżkami oleju i obtaczam w mieszance kawałki mięsa. Smażę na patelni aż mięso dobrze się przypiecze.

2

Ziemniaki dobrze myję w mundurkach. Osuszam. Kroję. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, mieszam i zalewam ziemniaki ( rozprowadzam równomiernie). Piekę w 190' przez ok 45 min termoobieg. Co jakiś czas mieszam.

3

Po tym czasie uruchamiam grilla i piekę jeszcze 5-7 min. Po wyciągnięciu dodaję do ziemniaków łyżkę masła i mieszam aż masło się rozpuści i wymiesza z ziemniakami. Na koniec posypuję koperkiem.

4

Mięso kroję na mniejsze kawałki i posypuję startym serem (u mnie zwykła gouda). Podaję z ziemniaczkami i SURÓWKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY

Shoarma z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapustki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *