Smażone kluseczki ziemniaczane
Smażone kluseczki ziemniaczane! macie już dość ziemniaków i frytek do jako dodatek do obiadu??? Jeśli tak to polecam pyszne ziemniaczane kluseczki. Stanowią super dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, lub jako imprezowa przekąska. Są bardzo proste w przygotowaniu a Wasze dzieci je pokochają! 🙂
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, i przeciskam przez praskę. Odstawiam do wystudzenia. Kiedy będą lekko ciepłe dodaję, jajka, mąki, sol, pieprz i paprykę. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaję do ziemniaczanej masy.
Wszystko łączę dokładnie. W garnku rozgrzewam olej na średniej mocy palnika. Ręce nacieram olejem i formuję z ciasta niewielkie placki które obtaczam w bułce tartej.
Następnie widelcem nadaje im prostokątny kształt.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu aż będą ładnie rumiane. TEST
Podaję jako dodatek do mięs z ulubionym sosem, może być czosnkowy, paprykowy, lub koperkowy.
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, i przeciskam przez praskę. Odstawiam do wystudzenia. Kiedy będą lekko ciepłe dodaję, jajka, mąki, sol, pieprz i paprykę. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaję do ziemniaczanej masy.
Wszystko łączę dokładnie. W garnku rozgrzewam olej na średniej mocy palnika. Ręce nacieram olejem i formuję z ciasta niewielkie placki które obtaczam w bułce tartej.
Następnie widelcem nadaje im prostokątny kształt.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu aż będą ładnie rumiane. TEST
Podaję jako dodatek do mięs z ulubionym sosem, może być czosnkowy, paprykowy, lub koperkowy.