Smażone kluseczki ziemniaczane

Oceny

Smażone kluseczki ziemniaczane! macie już dość ziemniaków i frytek do jako dodatek do obiadu??? Jeśli tak to polecam pyszne ziemniaczane kluseczki. Stanowią super dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, lub jako imprezowa przekąska. Są bardzo proste w przygotowaniu a Wasze dzieci je pokochają! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania40 minut
 1 kg ziemniaków
 2 jajka
 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
 2 łyżki mąki ziemniaczane
 60 g sera żółtego
 szczypta soli i pieprzu, słodkiej papryki
 bułka tarta do panierowania
1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, i przeciskam przez praskę. Odstawiam do wystudzenia. Kiedy będą lekko ciepłe dodaję, jajka, mąki, sol, pieprz i paprykę. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaję do ziemniaczanej masy.

2

Wszystko łączę dokładnie. W garnku rozgrzewam olej na średniej mocy palnika. Ręce nacieram olejem i formuję z ciasta niewielkie placki które obtaczam w bułce tartej.

3

Następnie widelcem nadaje im prostokątny kształt.

4

Smażę na rozgrzanym tłuszczu aż będą ładnie rumiane. TEST

5

Podaję jako dodatek do mięs z ulubionym sosem, może być czosnkowy, paprykowy, lub koperkowy.

Składniki

 1 kg ziemniaków
 2 jajka
 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
 2 łyżki mąki ziemniaczane
 60 g sera żółtego
 szczypta soli i pieprzu, słodkiej papryki
 bułka tarta do panierowania

Przygotowanie

1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, i przeciskam przez praskę. Odstawiam do wystudzenia. Kiedy będą lekko ciepłe dodaję, jajka, mąki, sol, pieprz i paprykę. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaję do ziemniaczanej masy.

2

Wszystko łączę dokładnie. W garnku rozgrzewam olej na średniej mocy palnika. Ręce nacieram olejem i formuję z ciasta niewielkie placki które obtaczam w bułce tartej.

3

Następnie widelcem nadaje im prostokątny kształt.

4

Smażę na rozgrzanym tłuszczu aż będą ładnie rumiane. TEST

5

Podaję jako dodatek do mięs z ulubionym sosem, może być czosnkowy, paprykowy, lub koperkowy.

Smażone kluseczki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *