Śmietanowiec

Oceny

Ciasto jak chmurka! Z kawałkami galaretki na jasnym biszkopcie! Do tego owoce i mamy ciasto idealne na weekend wyszło pyszne! Idealnie kremowe!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto w tortownicy 22 cm
Biszkopt:
 3 jajka w temperaturze pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka śmietankowa:
 500 ml śmietanki 30% (schłodzona)
 3 łyżki cukru pudru
 2 łyżeczki żelatyny
 50 ml wrzątku
 150 g świeżych truskawek
Krem:
 150 ml śmietanki 30%
 3 łyżki mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu
Dodatkowo:
 3 galaretki w różnych smakach
 250 ml wody
1

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

2

3 galaretki w różnych smakach, rozpuszczam każdą w 250 ml wody. Przelewam do płaskich pojemników i odstawiam do wystudzenia a następnie do całkowitego stężenia do lodówki.

3

Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. Biszkopt (odkrywam górną przypieczoną warstwę) wyciągam z formy i układam na podkładzie cukierniczym. Myje obręcz i ponownie nakładam na biszkopt. Boki zabezpieczam papierem do pieczenia.

4

Na biszkopt wylewam trochę masy i wyrównuje.

5

4-5 truskawek kroję w plasterki i układam na bokach przyciskając do papieru.

6

Kroję w kostkę galaretkę i łyżką mieszam z masą.

7

Następnie wylewam resztę masy z galaretką. Odkładam do lodówki aż masa stężeje.

8

Następnie wylewam resztę masy z galaretką. Odkładam do lodówki aż masa stężeje.

9

Krem śmietankowy:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier. Wyciskam krem i zdobię truskawkami i czereśniami.

Składniki

Ciasto w tortownicy 22 cm
Biszkopt:
 3 jajka w temperaturze pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka śmietankowa:
 500 ml śmietanki 30% (schłodzona)
 3 łyżki cukru pudru
 2 łyżeczki żelatyny
 50 ml wrzątku
 150 g świeżych truskawek
Krem:
 150 ml śmietanki 30%
 3 łyżki mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu
Dodatkowo:
 3 galaretki w różnych smakach
 250 ml wody

Przygotowanie

1

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

2

3 galaretki w różnych smakach, rozpuszczam każdą w 250 ml wody. Przelewam do płaskich pojemników i odstawiam do wystudzenia a następnie do całkowitego stężenia do lodówki.

3

Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. Biszkopt (odkrywam górną przypieczoną warstwę) wyciągam z formy i układam na podkładzie cukierniczym. Myje obręcz i ponownie nakładam na biszkopt. Boki zabezpieczam papierem do pieczenia.

4

Na biszkopt wylewam trochę masy i wyrównuje.

5

4-5 truskawek kroję w plasterki i układam na bokach przyciskając do papieru.

6

Kroję w kostkę galaretkę i łyżką mieszam z masą.

7

Następnie wylewam resztę masy z galaretką. Odkładam do lodówki aż masa stężeje.

8

Następnie wylewam resztę masy z galaretką. Odkładam do lodówki aż masa stężeje.

9

Krem śmietankowy:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier. Wyciskam krem i zdobię truskawkami i czereśniami.

Śmietanowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *