Śmietanowiec
Ciasto jak chmurka! Z kawałkami galaretki na jasnym biszkopcie! Do tego owoce i mamy ciasto idealne na weekend wyszło pyszne! Idealnie kremowe!
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.
3 galaretki w różnych smakach, rozpuszczam każdą w 250 ml wody. Przelewam do płaskich pojemników i odstawiam do wystudzenia a następnie do całkowitego stężenia do lodówki.
Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. Biszkopt (odkrywam górną przypieczoną warstwę) wyciągam z formy i układam na podkładzie cukierniczym. Myje obręcz i ponownie nakładam na biszkopt. Boki zabezpieczam papierem do pieczenia.
Na biszkopt wylewam trochę masy i wyrównuje.
4-5 truskawek kroję w plasterki i układam na bokach przyciskając do papieru.
Kroję w kostkę galaretkę i łyżką mieszam z masą.
Następnie wylewam resztę masy z galaretką. Odkładam do lodówki aż masa stężeje.
Następnie wylewam resztę masy z galaretką. Odkładam do lodówki aż masa stężeje.
Krem śmietankowy:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier. Wyciskam krem i zdobię truskawkami i czereśniami.
Składniki
Przygotowanie
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.
3 galaretki w różnych smakach, rozpuszczam każdą w 250 ml wody. Przelewam do płaskich pojemników i odstawiam do wystudzenia a następnie do całkowitego stężenia do lodówki.
Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. Biszkopt (odkrywam górną przypieczoną warstwę) wyciągam z formy i układam na podkładzie cukierniczym. Myje obręcz i ponownie nakładam na biszkopt. Boki zabezpieczam papierem do pieczenia.
Na biszkopt wylewam trochę masy i wyrównuje.
4-5 truskawek kroję w plasterki i układam na bokach przyciskając do papieru.
Kroję w kostkę galaretkę i łyżką mieszam z masą.
Następnie wylewam resztę masy z galaretką. Odkładam do lodówki aż masa stężeje.
Następnie wylewam resztę masy z galaretką. Odkładam do lodówki aż masa stężeje.
Krem śmietankowy:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier. Wyciskam krem i zdobię truskawkami i czereśniami.