Snickers bez pieczenia

Oceny

Bardzo proste ciasto na herbatnikach! Smakuje jak snickers! Kajmak, masło orzechowe i masa budyniowa a to wszystko w jednym cieście! Pyszności 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania2 godz.
Przepis na blaszkę o wymiarach 24x39
 700 g herbatników
 1 puszka kajmaku waniliowego
 200 g masła
 6 łyżek masła orzechowego
 100 g orzeszków ziemnych solonych
 1 l mleka
 4 budynie waniliowe bez cukru
 4 łyżki cukru
 100 g czekolady
 0,50 szklanki śmietanki 30%
1

Z litra mleka odlewam 1 szklankę i rozpuszczam w niej budynie. Resztę mleka zagotowuje z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję rozpuszczone budynie i zmniejszam moc palnika na min. Mieszam aż budynie zgęstnieją. Odstawiam budyń do wystygnięcia w temp pokojowej przykrywając go folią. Masło w temp pokojowej ubijaj do momentu aż zrobi się jasne i puszyste ok 3 min. Dodawaj całkowicie wystudzony budyń po 1 łyżce. Gdy cały budyń połączy się z masłem dodaj połowę kajmaku i masło orzechowe i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę schłodź przez 2 godz w lodówce. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj herbatniki (u mnie na jedną warstwę wyszło 23).

2

Herbatniki przykryj schłodzona masą i na niej poukładaj kolejne biszkopty. W sumie 5 warstw.

3

Ostatnią warstwę herbatników posmaruj resztą kajmaku i posyp pokrojonymi orzechami. Polewa: do rondelka wleje śmietankę i podgrzej, gdy jest gorącą wrzuć czekoladę w kawałkach i mieszaj aż połączy się z Śmietanka. Odstaw do przestudzenia i polej ciasto. Ciasto schłodź w lodówce najlepiej kilka godzin.

4

Ciasto udekorowałam kawałkami batonika snickers.

Składniki

Przepis na blaszkę o wymiarach 24x39
 700 g herbatników
 1 puszka kajmaku waniliowego
 200 g masła
 6 łyżek masła orzechowego
 100 g orzeszków ziemnych solonych
 1 l mleka
 4 budynie waniliowe bez cukru
 4 łyżki cukru
 100 g czekolady
 0,50 szklanki śmietanki 30%

Przygotowanie

1

Z litra mleka odlewam 1 szklankę i rozpuszczam w niej budynie. Resztę mleka zagotowuje z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję rozpuszczone budynie i zmniejszam moc palnika na min. Mieszam aż budynie zgęstnieją. Odstawiam budyń do wystygnięcia w temp pokojowej przykrywając go folią. Masło w temp pokojowej ubijaj do momentu aż zrobi się jasne i puszyste ok 3 min. Dodawaj całkowicie wystudzony budyń po 1 łyżce. Gdy cały budyń połączy się z masłem dodaj połowę kajmaku i masło orzechowe i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę schłodź przez 2 godz w lodówce. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj herbatniki (u mnie na jedną warstwę wyszło 23).

2

Herbatniki przykryj schłodzona masą i na niej poukładaj kolejne biszkopty. W sumie 5 warstw.

3

Ostatnią warstwę herbatników posmaruj resztą kajmaku i posyp pokrojonymi orzechami. Polewa: do rondelka wleje śmietankę i podgrzej, gdy jest gorącą wrzuć czekoladę w kawałkach i mieszaj aż połączy się z Śmietanka. Odstaw do przestudzenia i polej ciasto. Ciasto schłodź w lodówce najlepiej kilka godzin.

4

Ciasto udekorowałam kawałkami batonika snickers.

Snickers bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *