Soczysta pierś z duszonymi warzywami

Oceny

Pierś z kurczaka posmarowana beszamelem, przełożona pomidorem, szpinakiem i mozzarella 🙂 Jako dodatek chrupiące ziemniaczki i pyszne maślane warzywka! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje2
Czas wykonania50 minut
 2 średnie filety z kurczaka
 1 pomidor
 garść szpinaku
 1 kulka mozzarelli (pokrojona w plasterki)
 1 kg ziemniaków
Beszamel:
 2 łyżki masła
 2 łyżki mąki
 0,50 szklanki mleka
 gałka muszkatołowa, sól
Warzywa:
 0,50 opakowania fasolki w 2 kolorach(mrożona)
 mini marchewka
 1 cebula
 1 łyżka masła do duszenia
 przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka i ostra papryka, pietruszką suszona
1

Warzywa duszę na maśle dodając przyprawy przez ok 15 min aż będą miękkie i odparuje cała woda.

2

Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki, mieszam i zalewam ziemniaki ( rozprowadzam równomiernie). Piersi oczyszczam i nacieram mieszanka przypraw ( sol, pieprz, papryki, czosnek granulowany). Piersi podpiekam chwilę na dobrze rozgrzanym oleju aż się przyrumienia z obydwu stron.

3

Beszamel: Masło rozpuszczam, dodaję mąkę, mieszam. Zalewam mlekiem i dodaję gałkę i sól. Gotuję delikatnie na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Piersi układam w naczyniu żaroodpornym, smaruję je beszamelem.

4

Następnie nakładam na każdą pierś pomidora pokrojonego w plasterki, pokrojoną mozzarellę i kilka liści szpinaku (2 warstwy).

5

Kurczaka i ziemniaki piekę razem na blaszce. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie wyciągam kurczaka i ziemniaki dopiekamy w 200' opcja grilla przez 5-10 min.

6

Podaję z duszonymi warzywami

Składniki

 2 średnie filety z kurczaka
 1 pomidor
 garść szpinaku
 1 kulka mozzarelli (pokrojona w plasterki)
 1 kg ziemniaków
Beszamel:
 2 łyżki masła
 2 łyżki mąki
 0,50 szklanki mleka
 gałka muszkatołowa, sól
Warzywa:
 0,50 opakowania fasolki w 2 kolorach(mrożona)
 mini marchewka
 1 cebula
 1 łyżka masła do duszenia
 przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka i ostra papryka, pietruszką suszona

Przygotowanie

1

Warzywa duszę na maśle dodając przyprawy przez ok 15 min aż będą miękkie i odparuje cała woda.

2

Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki, mieszam i zalewam ziemniaki ( rozprowadzam równomiernie). Piersi oczyszczam i nacieram mieszanka przypraw ( sol, pieprz, papryki, czosnek granulowany). Piersi podpiekam chwilę na dobrze rozgrzanym oleju aż się przyrumienia z obydwu stron.

3

Beszamel: Masło rozpuszczam, dodaję mąkę, mieszam. Zalewam mlekiem i dodaję gałkę i sól. Gotuję delikatnie na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Piersi układam w naczyniu żaroodpornym, smaruję je beszamelem.

4

Następnie nakładam na każdą pierś pomidora pokrojonego w plasterki, pokrojoną mozzarellę i kilka liści szpinaku (2 warstwy).

5

Kurczaka i ziemniaki piekę razem na blaszce. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie wyciągam kurczaka i ziemniaki dopiekamy w 200' opcja grilla przez 5-10 min.

6

Podaję z duszonymi warzywami

Soczysta pierś z duszonymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *