Soczysta pierś z duszonymi warzywami
Pierś z kurczaka posmarowana beszamelem, przełożona pomidorem, szpinakiem i mozzarella 🙂 Jako dodatek chrupiące ziemniaczki i pyszne maślane warzywka! 🙂
Warzywa duszę na maśle dodając przyprawy przez ok 15 min aż będą miękkie i odparuje cała woda.
Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki, mieszam i zalewam ziemniaki ( rozprowadzam równomiernie). Piersi oczyszczam i nacieram mieszanka przypraw ( sol, pieprz, papryki, czosnek granulowany). Piersi podpiekam chwilę na dobrze rozgrzanym oleju aż się przyrumienia z obydwu stron.
Beszamel: Masło rozpuszczam, dodaję mąkę, mieszam. Zalewam mlekiem i dodaję gałkę i sól. Gotuję delikatnie na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Piersi układam w naczyniu żaroodpornym, smaruję je beszamelem.
Następnie nakładam na każdą pierś pomidora pokrojonego w plasterki, pokrojoną mozzarellę i kilka liści szpinaku (2 warstwy).
Kurczaka i ziemniaki piekę razem na blaszce. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie wyciągam kurczaka i ziemniaki dopiekamy w 200' opcja grilla przez 5-10 min.
Podaję z duszonymi warzywami
Składniki
Przygotowanie
Warzywa duszę na maśle dodając przyprawy przez ok 15 min aż będą miękkie i odparuje cała woda.
Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki, mieszam i zalewam ziemniaki ( rozprowadzam równomiernie). Piersi oczyszczam i nacieram mieszanka przypraw ( sol, pieprz, papryki, czosnek granulowany). Piersi podpiekam chwilę na dobrze rozgrzanym oleju aż się przyrumienia z obydwu stron.
Beszamel: Masło rozpuszczam, dodaję mąkę, mieszam. Zalewam mlekiem i dodaję gałkę i sól. Gotuję delikatnie na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Piersi układam w naczyniu żaroodpornym, smaruję je beszamelem.
Następnie nakładam na każdą pierś pomidora pokrojonego w plasterki, pokrojoną mozzarellę i kilka liści szpinaku (2 warstwy).
Kurczaka i ziemniaki piekę razem na blaszce. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie wyciągam kurczaka i ziemniaki dopiekamy w 200' opcja grilla przez 5-10 min.
Podaję z duszonymi warzywami