Soczyste pulpety w sosie pomidorowym
Wyśmienite mięsne kuleczki w mocno pomidorowym sosie! ❤ Do tego ziemniaczki z masełkiem i koperkiem! Polecam!❤
Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę.
Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody. Z mięsa uformować małe kulki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na wyższej patelni. Gdy cebula się zarumieni dodać passatę, koncentrat, przyprawy i przeciągnięty czosnek. Dobrze wymieszać. Gotować sos przez 15 min co jakiś czas mieszając. Dodać bulion i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać mascarpone i masło. Zagotować jeszcze chwilę. Na koniec można pulpety wrzucić do sosu lub polać nim mięso na talerzu.
Podawać z ziemniakami lub ryżem!
Składniki
Przygotowanie
Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę.
Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody. Z mięsa uformować małe kulki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na wyższej patelni. Gdy cebula się zarumieni dodać passatę, koncentrat, przyprawy i przeciągnięty czosnek. Dobrze wymieszać. Gotować sos przez 15 min co jakiś czas mieszając. Dodać bulion i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać mascarpone i masło. Zagotować jeszcze chwilę. Na koniec można pulpety wrzucić do sosu lub polać nim mięso na talerzu.
Podawać z ziemniakami lub ryżem!