Soczyste pulpety w sosie pomidorowym

Oceny

Wyśmienite mięsne kuleczki w mocno pomidorowym sosie! ❤ Do tego ziemniaczki z masełkiem i koperkiem! Polecam!❤

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania45 minut
Pulpety:
 70 dag mięsa wieprzowego drobno zmielonego
 1 kajzerka(lub 2 łyżki bułki tartej)
 1 cebula
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
Sos:
 400 g passaty
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 0,50 szklanki bulionu
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka serka mascarpone
 1 łyżeczka masła
1

Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę.

2

Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody. Z mięsa uformować małe kulki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

3

Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na wyższej patelni. Gdy cebula się zarumieni dodać passatę, koncentrat, przyprawy i przeciągnięty czosnek. Dobrze wymieszać. Gotować sos przez 15 min co jakiś czas mieszając. Dodać bulion i ponownie wymieszać.

4

Na koniec dodać mascarpone i masło. Zagotować jeszcze chwilę. Na koniec można pulpety wrzucić do sosu lub polać nim mięso na talerzu.

5

Podawać z ziemniakami lub ryżem!

Składniki

Pulpety:
 70 dag mięsa wieprzowego drobno zmielonego
 1 kajzerka(lub 2 łyżki bułki tartej)
 1 cebula
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
Sos:
 400 g passaty
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 0,50 szklanki bulionu
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka serka mascarpone
 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

1

Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę.

2

Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody. Z mięsa uformować małe kulki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

3

Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na wyższej patelni. Gdy cebula się zarumieni dodać passatę, koncentrat, przyprawy i przeciągnięty czosnek. Dobrze wymieszać. Gotować sos przez 15 min co jakiś czas mieszając. Dodać bulion i ponownie wymieszać.

4

Na koniec dodać mascarpone i masło. Zagotować jeszcze chwilę. Na koniec można pulpety wrzucić do sosu lub polać nim mięso na talerzu.

5

Podawać z ziemniakami lub ryżem!

Soczyste pulpety w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *