Spaghetti z pulpecikami z indyka z dodatkiem szpinaku

Oceny

Spaghetti z pulpecikami z indyka z dodatkiem szpinaku to super pomysł z wykorzystaniem mięsa z indyka. Smakuje wybornie!❤ Pulpeciki idealnie miękkie otoczone kremowym sosem pomidorowym! Dla mnie obiad idealny!❤

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania40 minut
Pulpeciki:
 70 dag mięsa z indyka mielonego
 2 łyżki bułki tartej
 1 cebula
 200 g szpinaku świeżego lub garść mrożonego
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
Sos:
 1 cebula
 300 g passaty pomidorowej
 1 duża łyżka mascarpone
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 3 łyżki wody z gotującego się makaronu
 1 łyżeczka oregano i ziół prowansalskich
  szczypta papryki słodka ostrej, soli i pieprzu
 0,50 łyżeczki cukru
1

Cebulę kroję w kostkę, i duszę z odrobiną oleju na patelni razem ze szpinakiem. Do mięsa dodaję przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę z szpinakiem. Mięso z dodatkami dobrze wyrabiam rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodaję odrobinę wody. Z mięsa formuję małe kuleczki i smażę na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

2

Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na głęboką patelnię daję łyżkę masła i podduszam chwilę startą na tarce cebulę. Wlewam passatę i zagotowuje. Dodaje wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę gotuję. Następnie dokładam łyżkę mascarpone i dokładnie mieszam. Dodaje koncentrat pomidorowy i wodę z makaronu. Ponownie zagotowuje sos. Do sosu dodaję pulpeciki i chwilę razem podduszam. Dodaję ugotowany makaron i dokładnie mieszam. Wykładam na talerz I posypuję solidnie parmezanem!
Gotowe ❤

Składniki

Pulpeciki:
 70 dag mięsa z indyka mielonego
 2 łyżki bułki tartej
 1 cebula
 200 g szpinaku świeżego lub garść mrożonego
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
Sos:
 1 cebula
 300 g passaty pomidorowej
 1 duża łyżka mascarpone
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 3 łyżki wody z gotującego się makaronu
 1 łyżeczka oregano i ziół prowansalskich
  szczypta papryki słodka ostrej, soli i pieprzu
 0,50 łyżeczki cukru

Przygotowanie

1

Cebulę kroję w kostkę, i duszę z odrobiną oleju na patelni razem ze szpinakiem. Do mięsa dodaję przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę z szpinakiem. Mięso z dodatkami dobrze wyrabiam rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodaję odrobinę wody. Z mięsa formuję małe kuleczki i smażę na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

2

Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na głęboką patelnię daję łyżkę masła i podduszam chwilę startą na tarce cebulę. Wlewam passatę i zagotowuje. Dodaje wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę gotuję. Następnie dokładam łyżkę mascarpone i dokładnie mieszam. Dodaje koncentrat pomidorowy i wodę z makaronu. Ponownie zagotowuje sos. Do sosu dodaję pulpeciki i chwilę razem podduszam. Dodaję ugotowany makaron i dokładnie mieszam. Wykładam na talerz I posypuję solidnie parmezanem!
Gotowe ❤

Spaghetti z pulpecikami z indyka z dodatkiem szpinaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *