Stripsy z kurczaka a’la KFC

Oceny

Pyszne kawałki mięsa w panierce jak KFC! Warto zrobić z frytkami i sosem a znikną w mgnieniu oka! To jest meeeega pyszne! Polecam ❤

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania40 minut
 2 duże piersi z kurczaka
Marynata:
 4 łyżki jogurtu gęstego
 2 łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki
Ciasto naleśnikowe:
 1 szklanka mąki
 0,50 szklanki mleka
 2 jajka
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 0,50 łyżeczki soli i słodkiej papryki
Panierka:
 2 szklanki mąki
 1 łyżeczka papryki słodkiej
  łyżeczki papryki ostrej, po pół łyżeczki soli i pieprzu
Sos pikantny paprykowy:
 3 łyżki gęstego jogurtu
 1 łyżka majonezu
 1 łyżeczka słodkiej papryki
  łyżeczki papryki ostrej
 1 łyżeczka przyprawy do kuchni meksykańskiej
 szczypta soli i pieprzu
1

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka .

2

Mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godz.

3

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe również mieszamy.

4

Kawałki mięsa w marynacie maczamy z każdej strony w cieście naleśnikowym a następnie z każdej strony obtaczam w panierce.

5

Pieczemy na rozgrzanym oleju aż kawałki osiągną złoto brązowy kolor. Wykładamy na talerz wyłożony papierem.

6

Podaję z frytkami i sosem pikantnym paprykowym.

Składniki

 2 duże piersi z kurczaka
Marynata:
 4 łyżki jogurtu gęstego
 2 łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki
Ciasto naleśnikowe:
 1 szklanka mąki
 0,50 szklanki mleka
 2 jajka
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 0,50 łyżeczki soli i słodkiej papryki
Panierka:
 2 szklanki mąki
 1 łyżeczka papryki słodkiej
  łyżeczki papryki ostrej, po pół łyżeczki soli i pieprzu
Sos pikantny paprykowy:
 3 łyżki gęstego jogurtu
 1 łyżka majonezu
 1 łyżeczka słodkiej papryki
  łyżeczki papryki ostrej
 1 łyżeczka przyprawy do kuchni meksykańskiej
 szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka .

2

Mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godz.

3

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe również mieszamy.

4

Kawałki mięsa w marynacie maczamy z każdej strony w cieście naleśnikowym a następnie z każdej strony obtaczam w panierce.

5

Pieczemy na rozgrzanym oleju aż kawałki osiągną złoto brązowy kolor. Wykładamy na talerz wyłożony papierem.

6

Podaję z frytkami i sosem pikantnym paprykowym.

Stripsy z kurczaka a’la KFC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *