Świąteczne babeczki mocno czekoladowe

Oceny

Świąteczne babeczki mocno czekoladowe z kremem z białej czekolady i pierniczkami! ❤ Będą pasować idealnie do Waszego Świątecznego stołu! Są mega szybkie i proste! A w połączeniu z kremem to niebo 🙂

TweetUdostępnij
Porcje15
Czas wykonania44 minut
Muffinki:
 2,50 szklanki mąki
 7 łyżek kakao
 1 szklanka cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 150 g czekolady drobno skrojonej (u mnie mleczna)
 150 ml oleju
 0,50 l wody
 2 łyżeczki octu
Krem: (robię dzień wcześniej)
 100 ml śmietanki kremówki 36%
 100 g serka mascarpone
 100 g białej czekolady
1

Muffinki:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i zsiekaną czekoladę i mieszam krótko tylko do połączenia składników.

2

Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4.

3

Piekę muffinki przez 25 min. Opcja góra dół w 180'. Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Wychodzą puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe!

4

Krem:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.

5

Krem przekładam do rękawa cukierniczego.

6

Wyciskam na muffinki, wierzch każdej posypuję posypką czekoladową i układam PIERNICZKI

Składniki

Muffinki:
 2,50 szklanki mąki
 7 łyżek kakao
 1 szklanka cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 150 g czekolady drobno skrojonej (u mnie mleczna)
 150 ml oleju
 0,50 l wody
 2 łyżeczki octu
Krem: (robię dzień wcześniej)
 100 ml śmietanki kremówki 36%
 100 g serka mascarpone
 100 g białej czekolady

Przygotowanie

1

Muffinki:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i zsiekaną czekoladę i mieszam krótko tylko do połączenia składników.

2

Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4.

3

Piekę muffinki przez 25 min. Opcja góra dół w 180'. Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Wychodzą puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe!

4

Krem:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.

5

Krem przekładam do rękawa cukierniczego.

6

Wyciskam na muffinki, wierzch każdej posypuję posypką czekoladową i układam PIERNICZKI

Świąteczne babeczki mocno czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *