Świąteczny sernik Nowojorski

Oceny

Na spodzie z ciasteczek korzennych! Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy inne serniki poszły w odstawkę! Nasz Świąteczny król ❤ Najbardziej kremowy i pyszny wśród serników! Polecam! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania2 godz. 30 minut
Sernik pieczony w formie 24 cm w kąpieli wodnej
Spód:
 250 g ciasteczek korzennych
  kostki masła
Sernik:
 1 kg sera twarogowego (u mnie Piątnica lub president)
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 1 łyżka pasty waniliowej
 200 ml śmietanki kremówki
 4 płaskie łyżki mąki
Polewa:
 120 g mascarpone
 160 ml śmietanki 30%
 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
 folia aluminiowa do zabezpieczenia tortownicy
1

Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem. Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając. Odstawiam do lodówki na pół godz. Wszystkie składniki miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'. Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy. Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.

2

Polewa:
Śmietankę podgrzewam i wrzucam potafelkowaną czekoladę. Ciągle mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Dodaję mascarpone i miksuję tylko do połączenia się w jednolity krem. Do momentu aż masa będzie sztywniała ale jeszcze będzie lekko płynna. Smaruję sernik kremem. Rozetki zrobiłam z pozostałej polewy dodając do niej 1 łyżeczkę śmietanfixu. Ozdobiłam malinami, borówkami i pierniczkami

Składniki

Sernik pieczony w formie 24 cm w kąpieli wodnej
Spód:
 250 g ciasteczek korzennych
  kostki masła
Sernik:
 1 kg sera twarogowego (u mnie Piątnica lub president)
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 1 łyżka pasty waniliowej
 200 ml śmietanki kremówki
 4 płaskie łyżki mąki
Polewa:
 120 g mascarpone
 160 ml śmietanki 30%
 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
 folia aluminiowa do zabezpieczenia tortownicy

Przygotowanie

1

Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem. Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając. Odstawiam do lodówki na pół godz. Wszystkie składniki miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'. Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy. Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.

2

Polewa:
Śmietankę podgrzewam i wrzucam potafelkowaną czekoladę. Ciągle mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Dodaję mascarpone i miksuję tylko do połączenia się w jednolity krem. Do momentu aż masa będzie sztywniała ale jeszcze będzie lekko płynna. Smaruję sernik kremem. Rozetki zrobiłam z pozostałej polewy dodając do niej 1 łyżeczkę śmietanfixu. Ozdobiłam malinami, borówkami i pierniczkami

Świąteczny sernik Nowojorski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *