Szarlotka na kruchym cieście
Maślane ciasto i wspaniały jabłkowy środek z nutą cynamonu❤ Jedno z moich ulubionych ciast! ❤
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i prażymy ( można prażyć do osiągnięcia musu, ja jednak wolę aby sok odparował a jabłka miały taką pół stałą konsystencję). Prażone jabłka mieszamy z cynamonem i odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.
Tortownicę posmaruj odrobiną masła, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki 1/3 ciasta odstaw do zamrażarki resztę rozwałkuj wałkiem. Przełóż ciasto do tortownicy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.
Na ciasto wyłóż wystudzone jabłka i rozprowadź równomiernie ( można delikatnie posypać cukrem). Następnie ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp równomiernie jabłka.
Piecz w 180' góra dół przez ok 60 min.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z lodami i bitą śmietaną
Składniki
Przygotowanie
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i prażymy ( można prażyć do osiągnięcia musu, ja jednak wolę aby sok odparował a jabłka miały taką pół stałą konsystencję). Prażone jabłka mieszamy z cynamonem i odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.
Tortownicę posmaruj odrobiną masła, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki 1/3 ciasta odstaw do zamrażarki resztę rozwałkuj wałkiem. Przełóż ciasto do tortownicy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.
Na ciasto wyłóż wystudzone jabłka i rozprowadź równomiernie ( można delikatnie posypać cukrem). Następnie ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp równomiernie jabłka.
Piecz w 180' góra dół przez ok 60 min.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z lodami i bitą śmietaną