Szarlotka na kruchym cieście

Oceny

Maślane ciasto i wspaniały jabłkowy środek z nutą cynamonu❤ Jedno z moich ulubionych ciast! ❤

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Tortownicy o średnicy 20 cm lub mała forma 25×30
Kruche ciasto:
 2 szklanki mąki
 1 jajko
 200 g masła
  szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłkowe nadzienie
 1,50 kg jabłek szara reneta lub innych kwaśnych
 2 łyżki cukru
 1 łyżeczka cynamonu
1

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i prażymy ( można prażyć do osiągnięcia musu, ja jednak wolę aby sok odparował a jabłka miały taką pół stałą konsystencję). Prażone jabłka mieszamy z cynamonem i odstawiamy do wystygnięcia.

2

Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.

3

Tortownicę posmaruj odrobiną masła, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki 1/3 ciasta odstaw do zamrażarki resztę rozwałkuj wałkiem. Przełóż ciasto do tortownicy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.

4

Na ciasto wyłóż wystudzone jabłka i rozprowadź równomiernie ( można delikatnie posypać cukrem). Następnie ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp równomiernie jabłka.

5

Piecz w 180' góra dół przez ok 60 min.

6

Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z lodami i bitą śmietaną

Składniki

Tortownicy o średnicy 20 cm lub mała forma 25×30
Kruche ciasto:
 2 szklanki mąki
 1 jajko
 200 g masła
  szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłkowe nadzienie
 1,50 kg jabłek szara reneta lub innych kwaśnych
 2 łyżki cukru
 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i prażymy ( można prażyć do osiągnięcia musu, ja jednak wolę aby sok odparował a jabłka miały taką pół stałą konsystencję). Prażone jabłka mieszamy z cynamonem i odstawiamy do wystygnięcia.

2

Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.

3

Tortownicę posmaruj odrobiną masła, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki 1/3 ciasta odstaw do zamrażarki resztę rozwałkuj wałkiem. Przełóż ciasto do tortownicy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.

4

Na ciasto wyłóż wystudzone jabłka i rozprowadź równomiernie ( można delikatnie posypać cukrem). Następnie ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp równomiernie jabłka.

5

Piecz w 180' góra dół przez ok 60 min.

6

Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z lodami i bitą śmietaną

Szarlotka na kruchym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *