Szarlotka w pucharku

Oceny

Jeśli lubicie ciasta z jabłkami to ten deser jest zdecydowanie dla Was! 🙂 Idealny deser który osłodzi jesienną aurę! Smakuje jak szarlotka! Kruche ciasteczka, warstwa jabłkowa i krem śmietankowy Jest przepyszny! Polecam 🙂

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania40 minut
 6 jabłek
 1 łyżeczka cynamonu
 sok z połowy cytryny
 1 łyżka cukru najlepiej trzcinowego
 0,50 łyżeczki masła
Warstwa krucha:
 150 g herbatników
 50 g masła
Krem śmietankowy:
 150 ml śmietanki 36% schłodzonej
 100 g serka mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 2 łyżeczki śmietan fix
1

Jabłka obieram i usuwam gniazda nasienne. Kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję cynamon, masło, cukier i sok z cytryny. Smażę na małym ogniu aż jabłka zrobią się miękkie i odparuje z nich sok. Odstawiam do wystudzenia.

2

Herbatniki miksuję i dodaję roztopione i wystudzone masło mieszam dokładnie do połączenia.

3

Śmietankę miksuję aż zrobi się sztywna, dodaję mascarpone, cukier puder i fix. Ponownie miksuję. Przekładam do rękawa cukierniczego. Do pucharków wsypuję warstwę ciasteczkową ok 2 łyżki.

4

Następnie warstwę wystudzonych jabłek (3-4 łyżki) i ponownie warstwę ciasteczkową.

5

6

Na koniec wyciskam krem śmietankowy. Ozdobiłam migdałami, kawałkami jabłek miętą i cynamonem. Polecam!

KategoriaTagi,

Składniki

 6 jabłek
 1 łyżeczka cynamonu
 sok z połowy cytryny
 1 łyżka cukru najlepiej trzcinowego
 0,50 łyżeczki masła
Warstwa krucha:
 150 g herbatników
 50 g masła
Krem śmietankowy:
 150 ml śmietanki 36% schłodzonej
 100 g serka mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 2 łyżeczki śmietan fix

Przygotowanie

1

Jabłka obieram i usuwam gniazda nasienne. Kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję cynamon, masło, cukier i sok z cytryny. Smażę na małym ogniu aż jabłka zrobią się miękkie i odparuje z nich sok. Odstawiam do wystudzenia.

2

Herbatniki miksuję i dodaję roztopione i wystudzone masło mieszam dokładnie do połączenia.

3

Śmietankę miksuję aż zrobi się sztywna, dodaję mascarpone, cukier puder i fix. Ponownie miksuję. Przekładam do rękawa cukierniczego. Do pucharków wsypuję warstwę ciasteczkową ok 2 łyżki.

4

Następnie warstwę wystudzonych jabłek (3-4 łyżki) i ponownie warstwę ciasteczkową.

5

6

Na koniec wyciskam krem śmietankowy. Ozdobiłam migdałami, kawałkami jabłek miętą i cynamonem. Polecam!

Szarlotka w pucharku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *