Szarlotka w pucharku
Jeśli lubicie ciasta z jabłkami to ten deser jest zdecydowanie dla Was! 🙂 Idealny deser który osłodzi jesienną aurę! Smakuje jak szarlotka! Kruche ciasteczka, warstwa jabłkowa i krem śmietankowy Jest przepyszny! Polecam 🙂

Jabłka obieram i usuwam gniazda nasienne. Kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję cynamon, masło, cukier i sok z cytryny. Smażę na małym ogniu aż jabłka zrobią się miękkie i odparuje z nich sok. Odstawiam do wystudzenia.
Herbatniki miksuję i dodaję roztopione i wystudzone masło mieszam dokładnie do połączenia.
Śmietankę miksuję aż zrobi się sztywna, dodaję mascarpone, cukier puder i fix. Ponownie miksuję. Przekładam do rękawa cukierniczego. Do pucharków wsypuję warstwę ciasteczkową ok 2 łyżki.
Następnie warstwę wystudzonych jabłek (3-4 łyżki) i ponownie warstwę ciasteczkową.
Na koniec wyciskam krem śmietankowy. Ozdobiłam migdałami, kawałkami jabłek miętą i cynamonem. Polecam!
Składniki
Przygotowanie
Jabłka obieram i usuwam gniazda nasienne. Kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję cynamon, masło, cukier i sok z cytryny. Smażę na małym ogniu aż jabłka zrobią się miękkie i odparuje z nich sok. Odstawiam do wystudzenia.
Herbatniki miksuję i dodaję roztopione i wystudzone masło mieszam dokładnie do połączenia.
Śmietankę miksuję aż zrobi się sztywna, dodaję mascarpone, cukier puder i fix. Ponownie miksuję. Przekładam do rękawa cukierniczego. Do pucharków wsypuję warstwę ciasteczkową ok 2 łyżki.
Następnie warstwę wystudzonych jabłek (3-4 łyżki) i ponownie warstwę ciasteczkową.
Na koniec wyciskam krem śmietankowy. Ozdobiłam migdałami, kawałkami jabłek miętą i cynamonem. Polecam!