Tiramisu w pucharkach

Oceny

Tiramisu to zdecydowanie mój ulubiony deser do kawusi!❤ połączenie jajek, mascarpone, kawy, amaretto i biszkoptów daje nam idealny i pyszny włoski deser! Ja mogłabym jeść bez końca!❤

TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania20 minut
 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
 500 g serka mascarpone
 150 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
 50 ml likieru amaretto
 5 łyżek cukru pudru
 5 jajek
 5 łyżek kakao
1

Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek ( będziemy potrzebować białek tylko z 3 jajek). Żółtka ubijam z cukrem na gładką puszystą jasną masę.

2

Dodaje serek mascarpone i mieszam mikserem aż jedno połączy się z drugim.

3

Ubijam białka na sztywną pianę i do kremu z jajek i serka dodaje białka. Mieszam łyżką.

4

Ostudzoną kawę mieszam z amaretto.

5

Do rękawa cukierniczego nakładam krem ( użyłam tyłki 1M). Do pucharka wyciskam warstwę kremu i posypuje kakao.

6

Na warstwę kremu z kakao układam namoczonego w kawie biszkopta i znowu krem i kakao i tak do końca szklanki. Ostatnia warstwa to krem i kakao. Odstawiam do lodówki. U mnie deser spędzi w lodowce około doby. Wtedy smakuje najlepiej. Biszkopty moczę w kawie dosłownie sekundkę aby nie namoczyły się za bardzo bo będą się rozwalać .

Składniki

 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
 500 g serka mascarpone
 150 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
 50 ml likieru amaretto
 5 łyżek cukru pudru
 5 jajek
 5 łyżek kakao

Przygotowanie

1

Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek ( będziemy potrzebować białek tylko z 3 jajek). Żółtka ubijam z cukrem na gładką puszystą jasną masę.

2

Dodaje serek mascarpone i mieszam mikserem aż jedno połączy się z drugim.

3

Ubijam białka na sztywną pianę i do kremu z jajek i serka dodaje białka. Mieszam łyżką.

4

Ostudzoną kawę mieszam z amaretto.

5

Do rękawa cukierniczego nakładam krem ( użyłam tyłki 1M). Do pucharka wyciskam warstwę kremu i posypuje kakao.

6

Na warstwę kremu z kakao układam namoczonego w kawie biszkopta i znowu krem i kakao i tak do końca szklanki. Ostatnia warstwa to krem i kakao. Odstawiam do lodówki. U mnie deser spędzi w lodowce około doby. Wtedy smakuje najlepiej. Biszkopty moczę w kawie dosłownie sekundkę aby nie namoczyły się za bardzo bo będą się rozwalać .

Tiramisu w pucharkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *