Tiramisu w pucharkach
Tiramisu to zdecydowanie mój ulubiony deser do kawusi!❤ połączenie jajek, mascarpone, kawy, amaretto i biszkoptów daje nam idealny i pyszny włoski deser! Ja mogłabym jeść bez końca!❤
Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek ( będziemy potrzebować białek tylko z 3 jajek). Żółtka ubijam z cukrem na gładką puszystą jasną masę.
Dodaje serek mascarpone i mieszam mikserem aż jedno połączy się z drugim.
Ubijam białka na sztywną pianę i do kremu z jajek i serka dodaje białka. Mieszam łyżką.
Ostudzoną kawę mieszam z amaretto.
Do rękawa cukierniczego nakładam krem ( użyłam tyłki 1M). Do pucharka wyciskam warstwę kremu i posypuje kakao.
Na warstwę kremu z kakao układam namoczonego w kawie biszkopta i znowu krem i kakao i tak do końca szklanki. Ostatnia warstwa to krem i kakao. Odstawiam do lodówki. U mnie deser spędzi w lodowce około doby. Wtedy smakuje najlepiej. Biszkopty moczę w kawie dosłownie sekundkę aby nie namoczyły się za bardzo bo będą się rozwalać .
Składniki
Przygotowanie
Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek ( będziemy potrzebować białek tylko z 3 jajek). Żółtka ubijam z cukrem na gładką puszystą jasną masę.
Dodaje serek mascarpone i mieszam mikserem aż jedno połączy się z drugim.
Ubijam białka na sztywną pianę i do kremu z jajek i serka dodaje białka. Mieszam łyżką.
Ostudzoną kawę mieszam z amaretto.
Do rękawa cukierniczego nakładam krem ( użyłam tyłki 1M). Do pucharka wyciskam warstwę kremu i posypuje kakao.
Na warstwę kremu z kakao układam namoczonego w kawie biszkopta i znowu krem i kakao i tak do końca szklanki. Ostatnia warstwa to krem i kakao. Odstawiam do lodówki. U mnie deser spędzi w lodowce około doby. Wtedy smakuje najlepiej. Biszkopty moczę w kawie dosłownie sekundkę aby nie namoczyły się za bardzo bo będą się rozwalać .