Torcik leśny mech

Oceny

Torcik leśny mech to najbardziej uwielbiane ciasto w moim domu! 🙂 szpinakowy biszkopt, śmietankowy krem i owoce! Pyszności! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania2 godz.
Ciasto w tortownicy 23 cm
 250 g szpinaku świeżego
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 0,50 łyżeczki sody
Krem:
 2,50 szklanki śmietanki 30% (schłodzonej)
 370 g mascarpone
 4 łyżki cukru pudru
 3 płaskie łyżki śmietanki fix śnieżki
Dodatkowo:
 300 g malin
 150 g borówek amerykańskich
1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!). Tortownicę wykładam papierem do pieczenie (tylko dół). Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z tortownicy. Biszkopt dziele na 3 blaty . Wierzchnia część przekładam do miski i kruszę w rękach.

2

Krem:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny. Na biszkopt wykładam trochę kremu i układam część malin. Następnie przykrywam je znowu kremem i kładę drugi biszkopt.

3

Na drugi biszkopt wykładam resztę kremu i rozsmarowuje po bokach.

4

Na koniec wysypuję skruszony szpinakowy biszkopt na którym układam pozostałe maliny i borówki.

5

Ciasto odkładam do schłodzenia do lodówki.

Składniki

Ciasto w tortownicy 23 cm
 250 g szpinaku świeżego
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 0,50 łyżeczki sody
Krem:
 2,50 szklanki śmietanki 30% (schłodzonej)
 370 g mascarpone
 4 łyżki cukru pudru
 3 płaskie łyżki śmietanki fix śnieżki
Dodatkowo:
 300 g malin
 150 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!). Tortownicę wykładam papierem do pieczenie (tylko dół). Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z tortownicy. Biszkopt dziele na 3 blaty . Wierzchnia część przekładam do miski i kruszę w rękach.

2

Krem:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny. Na biszkopt wykładam trochę kremu i układam część malin. Następnie przykrywam je znowu kremem i kładę drugi biszkopt.

3

Na drugi biszkopt wykładam resztę kremu i rozsmarowuje po bokach.

4

Na koniec wysypuję skruszony szpinakowy biszkopt na którym układam pozostałe maliny i borówki.

5

Ciasto odkładam do schłodzenia do lodówki.

Torcik leśny mech

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *