Tortilla big mac

Oceny

Ta przekąska jest wyśmienita! Smakuje jak kanapka bib mac! Nawet ciężko opisać jakie to jest dobre! Polecam! Polecam! Polecam! ❤️

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania40 minut
Przygotowanie mięska:
 0,40 kg mięsa mielonego wołowego, chudego dobrej jakości
 1 średnia cebulka pokrojona w kostkę
 2 łyżeczki ostrej musztardy
 2 łyżki ketchupu
 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskarkę
 1 żółtko
Sos:
 4 łyżki majonezu
 2 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę)
 1 mała cebulka (pokrojona w kostkę)
 2 łyżeczki ostrej musztardy
 2 łyżki ketchupu
 0,50 łyżeczki octu
 sól pieprz cukier
Dodatkowo:
 5 małych tortilli
 10 plasterków łatwo topiącego się sera np. hochland cheddar
 5 garści drobno skrojonej sałaty lodowej
 25 plasterków ogórków konserwowych
1

Wszystkie składniki na mięso mieszamy ze sobą i wyrabiamy ręką aż dobrze się połączą. Wkładamy mięso do lodówki na min 4 godz lub dłużej aby składniki się przegryzły.

2

Wszystkie składniki na sos mieszamy i wkładamy do lodówki aby się przegryzły.

3

Mięso dzielę na 5 części, na blacie układam tortille. Na każdej tortilli rozsmarowuje 1 porcję mięsa.

4

Nagrzewam patelnię z odrobiną oleju. Smażę tortille mięsem do dołu przez ok 4 min.

5

Następnie obracam smażę przez 2 min. Układam na mięsie po 2 plasterki sera i smażę pod przykryciem przez kolejne 2 min.

6

Ściągam z patelni.

7

Mięso z serem polewam sosem, nakładam ogórki, następnie układam sałatę, znowu sos i na koniec ogórki.

8

9

10

Tortillę składam w pół i zajadam! to jest sztos!

Składniki

Przygotowanie mięska:
 0,40 kg mięsa mielonego wołowego, chudego dobrej jakości
 1 średnia cebulka pokrojona w kostkę
 2 łyżeczki ostrej musztardy
 2 łyżki ketchupu
 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskarkę
 1 żółtko
Sos:
 4 łyżki majonezu
 2 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę)
 1 mała cebulka (pokrojona w kostkę)
 2 łyżeczki ostrej musztardy
 2 łyżki ketchupu
 0,50 łyżeczki octu
 sól pieprz cukier
Dodatkowo:
 5 małych tortilli
 10 plasterków łatwo topiącego się sera np. hochland cheddar
 5 garści drobno skrojonej sałaty lodowej
 25 plasterków ogórków konserwowych

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki na mięso mieszamy ze sobą i wyrabiamy ręką aż dobrze się połączą. Wkładamy mięso do lodówki na min 4 godz lub dłużej aby składniki się przegryzły.

2

Wszystkie składniki na sos mieszamy i wkładamy do lodówki aby się przegryzły.

3

Mięso dzielę na 5 części, na blacie układam tortille. Na każdej tortilli rozsmarowuje 1 porcję mięsa.

4

Nagrzewam patelnię z odrobiną oleju. Smażę tortille mięsem do dołu przez ok 4 min.

5

Następnie obracam smażę przez 2 min. Układam na mięsie po 2 plasterki sera i smażę pod przykryciem przez kolejne 2 min.

6

Ściągam z patelni.

7

Mięso z serem polewam sosem, nakładam ogórki, następnie układam sałatę, znowu sos i na koniec ogórki.

8

9

10

Tortillę składam w pół i zajadam! to jest sztos!

Tortilla big mac

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *