Truskawkowe tiramisu
Baaardzo kremowe, z nutą truskawek idealne do kawusi, Smakuje wspaniale, a najważniejsze, że przygotowujecie je bez użycia piekarnika ❤ Polecam!

Truskawki myję i blenduję.
Dodaję pół szklanki wody i zagotowuje. Ściągam z ognia, dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
Formę 30×25 wykładam papierem.
Biszkopty moczę w sosie truskawkowym i wykładam nimi dno formy. Następnie polewam je sosem tak aby zakryć dziury pomiędzy nimi. Odstawiam na chwilę do lodówki.
Robię krem: jajka wyparzam w wrzątku: każde jajko wkładam na 10 s do wrzątku i wyciągam. Oddzielam białka od żółtek (będziemy potrzebować tylko 4 białka). Żółtka ubijam z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaję mascarpone i ponownie miksuję. W drugiej misce ubijam 4 białka. Ubite białka dodaję do masy mascarpone i mieszam łyżką aby połączyły się z masą.
Połowę kremu wykładam na truskawkowe biszkopty.
Na krem układam ponownie biszkopty zmoczone w sosie truskawkowym i polewam sosem aby zakryć wszystkie wolne zakamarki.
Następnie znowu na chwilę do lodówki.
Na biszkopty wykładam pozostały krem i wygładzam powierzchnię.
Odkładam do lodówki na min 2 godz.
Po tym czasie ciasto posypuję kakao. Pokroiłam i przyozdobiłam truskawkami. Jest wyśmienite! Polecam!
Składniki
Przygotowanie
Truskawki myję i blenduję.
Dodaję pół szklanki wody i zagotowuje. Ściągam z ognia, dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
Formę 30×25 wykładam papierem.
Biszkopty moczę w sosie truskawkowym i wykładam nimi dno formy. Następnie polewam je sosem tak aby zakryć dziury pomiędzy nimi. Odstawiam na chwilę do lodówki.
Robię krem: jajka wyparzam w wrzątku: każde jajko wkładam na 10 s do wrzątku i wyciągam. Oddzielam białka od żółtek (będziemy potrzebować tylko 4 białka). Żółtka ubijam z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaję mascarpone i ponownie miksuję. W drugiej misce ubijam 4 białka. Ubite białka dodaję do masy mascarpone i mieszam łyżką aby połączyły się z masą.
Połowę kremu wykładam na truskawkowe biszkopty.
Na krem układam ponownie biszkopty zmoczone w sosie truskawkowym i polewam sosem aby zakryć wszystkie wolne zakamarki.
Następnie znowu na chwilę do lodówki.
Na biszkopty wykładam pozostały krem i wygładzam powierzchnię.
Odkładam do lodówki na min 2 godz.
Po tym czasie ciasto posypuję kakao. Pokroiłam i przyozdobiłam truskawkami. Jest wyśmienite! Polecam!