Truskawkowe tiramisu

Oceny

Baaardzo kremowe, z nutą truskawek idealne do kawusi, Smakuje wspaniale, a najważniejsze, że przygotowujecie je bez użycia piekarnika ❤ Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 700 g truskawek świeżych
 1 galaretka truskawkowa
 400 g biszkoptów typu Lady fingers
 7 jajek (jajka w temp pokojowej)
 750 g mascarpone
 6 łyżek cukru pudru
 3 łyżki kakao
1

Truskawki myję i blenduję.

2

Dodaję pół szklanki wody i zagotowuje. Ściągam z ognia, dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

3

Formę 30×25 wykładam papierem.

4

Biszkopty moczę w sosie truskawkowym i wykładam nimi dno formy. Następnie polewam je sosem tak aby zakryć dziury pomiędzy nimi. Odstawiam na chwilę do lodówki.

5

Robię krem: jajka wyparzam w wrzątku: każde jajko wkładam na 10 s do wrzątku i wyciągam. Oddzielam białka od żółtek (będziemy potrzebować tylko 4 białka). Żółtka ubijam z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaję mascarpone i ponownie miksuję. W drugiej misce ubijam 4 białka. Ubite białka dodaję do masy mascarpone i mieszam łyżką aby połączyły się z masą.

6

Połowę kremu wykładam na truskawkowe biszkopty.

7

Na krem układam ponownie biszkopty zmoczone w sosie truskawkowym i polewam sosem aby zakryć wszystkie wolne zakamarki.

8

Następnie znowu na chwilę do lodówki.

9

Na biszkopty wykładam pozostały krem i wygładzam powierzchnię.

10

Odkładam do lodówki na min 2 godz.

11

Po tym czasie ciasto posypuję kakao. Pokroiłam i przyozdobiłam truskawkami. Jest wyśmienite! Polecam!

Składniki

 700 g truskawek świeżych
 1 galaretka truskawkowa
 400 g biszkoptów typu Lady fingers
 7 jajek (jajka w temp pokojowej)
 750 g mascarpone
 6 łyżek cukru pudru
 3 łyżki kakao

Przygotowanie

1

Truskawki myję i blenduję.

2

Dodaję pół szklanki wody i zagotowuje. Ściągam z ognia, dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

3

Formę 30×25 wykładam papierem.

4

Biszkopty moczę w sosie truskawkowym i wykładam nimi dno formy. Następnie polewam je sosem tak aby zakryć dziury pomiędzy nimi. Odstawiam na chwilę do lodówki.

5

Robię krem: jajka wyparzam w wrzątku: każde jajko wkładam na 10 s do wrzątku i wyciągam. Oddzielam białka od żółtek (będziemy potrzebować tylko 4 białka). Żółtka ubijam z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaję mascarpone i ponownie miksuję. W drugiej misce ubijam 4 białka. Ubite białka dodaję do masy mascarpone i mieszam łyżką aby połączyły się z masą.

6

Połowę kremu wykładam na truskawkowe biszkopty.

7

Na krem układam ponownie biszkopty zmoczone w sosie truskawkowym i polewam sosem aby zakryć wszystkie wolne zakamarki.

8

Następnie znowu na chwilę do lodówki.

9

Na biszkopty wykładam pozostały krem i wygładzam powierzchnię.

10

Odkładam do lodówki na min 2 godz.

11

Po tym czasie ciasto posypuję kakao. Pokroiłam i przyozdobiłam truskawkami. Jest wyśmienite! Polecam!

Truskawkowe tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *